Extralegale voordelen: het kan ook anders

© Belga
Roel Van Espen medewerker Trends

Wie denkt aan extralegale voordelen, denkt automatisch aan klassiekers zoals maaltijdcheques, een hospitalisatieplan en een groepsverzekering. Toch zijn er heel wat andere interessante mogelijkheden. Wij kozen er vijf uit.

1. Aandelenopties of warrants

Wanneer je als werknemer een bonus of commissie van je werkgever krijgt, dan hou je amper 40 procent van het brutobedrag over. Door zo’n variabel loon om te zetten in aandelenopties of warrants, wordt het nettobedrag opgetrokken tot zo’n 60 procent. Op een brutobedrag van 2.500 euro hou je op die manier ongeveer 500 euro extra over.

Aandelenopties of warrants zijn bovendien vrij van sociale zekerheidsbijdragen. Ze vormen ook een aftrekbare beroepskost voor je werkgever.

2. Gelegenheidspremies

Nogal wat werkgevers kennen aan hun werknemers een huwelijks- of geboortepremie toe. Ook geschenken voor Sinterklaas en Nieuwjaar zijn populair. ‘Logisch, want ze zijn meestal niet onderworpen aan sociale zekerheidsbijdragen’, zegt Els Vanderhaegen, legal manager bij Securex. ‘Bovendien zijn ze vrijgesteld van bedrijfsbelastingen.’

‘De maximumbedragen verschillen naargelang de gelegenheid. Weet dat er naast de vaak voorkomende premies voor bijvoorbeeld huwelijken en geboortes ook ‘vergeten geschenken’ bestaan. Denk aan anciënniteitspremies en premies voor pensionering.’ Ook sport-, film- en cultuurcheques vallen overigens onder deze categorie.

3. Aanvullende kinderbijslag

Voor werknemers met kinderen is de extralegale kinderbijslag een mogelijke optie. Het betreft een aanvulling op de wettelijke kinderbijslag van maximaal 50 euro per maand en per kind. De bedragen kunnen vrij van RSZ toegekend worden. Op dit voordeel van alle aard zijn echter wel bedrijfsvoorheffing en belastingen verschuldigd.

4. Korting op huisproducten

Stel je voor: je werkt in een garage, waardoor je een auto met een flinke korting kan aankopen. Of als medewerker in een meubelwinkel krijg je je droomsalon voor een prijsje mee naar huis. Dit is geen fictie: werkgevers bieden hun werknemers soms de mogelijkheid om hun producten aan voordelige voorwaarden te kopen.

‘Deze korting op huisproducten is eveneens een extralegaal voordeel dat – mits naleving van de voorwaarden – vrijgesteld is van RSZ-bijdragen en belastingen’, weet Els Vanderhaegen van Securex. ‘Kortom: een interessante en vaak over het hoofd geziene vorm van alternatieve verloning.’

5.Cafetariaplan op maat

Sommige werkgevers laten hun personeel ook zelf kiezen binnen een waaier aan vooropgestelde extralegale voordelen. Dat kan via een zogenaamd cafetariaplan. Els Vanderhaegen: ‘Binnen zo’n flexibel verloningspakket kan je er als werknemer de voordelen uitpikken die het beste aansluiten bij jouw actuele noden. Anderzijds behoudt de werkgever op elk moment de controle over het menu.’

‘Keuzevrijheid vergt een goede communicatie’

Drie op de vier loontrekkenden in ons land genieten een aanvullend pensioenplan, terwijl 45 procent kan rekenen op een hospitalisatieverzekering via het werk. Dat blijkt uit de Loonwijzer 2016 van Jobat, een studie die gebaseerd is op een rondvraag bij bijna 30.000 werkende Belgen. Uit datzelfde onderzoek blijkt echter dat het aanbod aan extralegale voordelen nog nooit zo gevarieerd was.

Volgens een recente studie die AG Insurance in samenwerking met Vlerick Business School uitvoerde bij meer dan honderd werkgevers, speelt het actuele aanbod van extralegale voordelen binnen bedrijven nochtans onvoldoende in op belangrijke levensmomenten zoals de indiensttreding of een huwelijk.

‘Toch willen bedrijven hun werknemers wel degelijk betrekken bij de invulling van het verloningspakket en hen zelf keuzes laten maken die aansluiten bij hun behoeften’, zegt Xavier Baeten, professor aan Vlerick Business School. ‘Al houdt die vrijheid ook risico’s in, omdat een nodige kennis van zaken vaak ontbreekt om de juiste keuzes te kunnen maken. Een goede communicatie is dus essentieel.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content