Lager pensioen ondanks hoger vakantiegeld? Oplossing in de maak

© iStock

Er is een oplossing gevonden voor het probleem van de duizenden gepensioneerden en invaliden die ondanks een verhoging van hun vakantiegeld minder dreigden over te houden omdat ze in een hogere belastingschaal vielen.

De meerderheidspartijen (N-VA, Open Vld, CD&V, MR) hebben daarover een amendement op de programmawet klaar.

Dat amendement wordt gesteund door oppositiepartijen PS en sp.a die zelf eerder al een gelijkaardig wetsvoorstel hadden ingediend.

Enkele maanden geleden trokken onder meer de christelijke ouderenbeweging OKRA en de vereniging voor langdurig zieken Ziekenzorg CM aan de alarmbel. Duizenden gepensioneerden en invaliden dreigden door de verhoging van hun vakantiegeld in een hogere belastingschaal terecht te komen waardoor ze aan het einde van de rit minder zouden overhouden dan voordien.

Door het sociaal akkoord over de welvaartsenveloppe wordt het vakantiegeld van langdurig zieken en gepensioneerden opgetrokken. Deze verhoging dreigt echter te worden afgeroomd door de fiscus. De fiscus houdt immers meer belasting af dan de gepensioneerden en invaliden extra vakantiegeld krijgen.

Oppositiepartijen PS en sp.a dienden al een wetsvoorstel in om een mouw te passen aan het probleem. Daarbij wordt een mechanisme voorzien waardoor vermeden wordt dat de uiteindelijke belasting hoger ligt dan wat erbij komt.

Die oplossing wordt nu opgenomen in het amendement van de meerderheidspartijen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content