PensioPlus: ‘Minstens 3 procent van het loon zou naar het aanvullend pensioen moeten gaan’

An elderly woman holds an open black empty coin purse in her hands on the lap, the concept of poverty, finance, retirement © Getty Images/Olga Shumytskaya
Jef Poortmans
Jef Poortmans redacteur bij Trends

De federatie van pensioenfondsen PensioPlus presenteerde vorige week de rendementen voor 2023. Het gemiddelde pensioenfonds won 9,8 procent bij. CEO Ann Verlinden van PensioPlus zet de prioriteiten voor de komende regering op een rij.

1. PensioPlus hamert op de verbreding en verdieping van de aanvullende pensioenen. Wat bedoelt het daarmee?

“De verbreding gaat over de toegang tot een aanvullend pensioen. Dat moet worden uitgebreid naar iedere werknemer en zelfstandige. Je zou dat bijvoorbeeld wettelijk kunnen verplichten of stimuleren. De verdieping gaat over het percentage van het loon dat in een aanvullend pensioenplan wordt gestort. 3 procent zou het minimum moeten zijn, maar drie kwart van de aangeslotenen haalt dat zelfs niet. Wij bevelen de sociale partners aan een lange termijn groeipad uit te stippelen om aan hogere percentages te geraken.”

2. Daarnaast moet het vertrouwen in het aanvullend pensioen intact blijven. Hoe zit dat?

“Dat gaat voornamelijk over de sociale en fiscale regels rond het aanvullend pensioen. Die moeten zo stabiel mogelijk blijven opdat de mensen er vertrouwen in blijven hebben. Als iemand een grotere bijdrage in haar of zijn aanvullend pensioen krijgt in plaats van een loonsverhoging, maar tien jaar later wordt de belasting daarop verhoogd, dan voelt die persoon zich bekocht. Verder is transparantie rond kosten en rendementen belangrijk voor dat vertrouwen. Dat zal met de nieuwe transparantiewet verbeteren.”

3. Tot slot pleit u voor een versterking van de tweede pijler. Hoe kan dat gebeuren?

“De collectiviteit van het systeem moet groter en sterker. Sommigen pleiten voor de individualisering van de aanvullende pensioenen, maar dan gaan mensen te laat, te weinig en de verkeerde pensioenspaarbeslissingen nemen. Wij pleiten voor een collectieve aanpak, zodat aangeslotenen op tijd beginnen te sparen, met voldoende hoge bijdragen die collectief en paritair beheerd worden. Het is heel belangrijk dat alle sociale partners betrokken worden bij dat beheer. Het sociaal overleg kan een belangrijke rol spelen in de verdere uitbouw van de aanvullende pensioenen.”

Lees meer over het aanvullend pensioen:

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content