Breek je pensioenspaarpot enkel open als het echt moet

© iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Via pensioensparen bouw je op een fiscaalvriendelijke manier een extra spaarpot op voor later. Heb je dringend geld nodig, probeer dan zoveel mogelijk te vermijden dat je die spaarpot moet openbreken.

Doe je net zoals ruim twee miljoen andere Belgen aan extralegaal pensioensparen, dan zorg je nu al voor een comfortabel extraatje bovenop je wettelijk pensioen later. De premies die je hiervoor jaarlijks stort, leveren je een belastingvermindering op. Op die manier wil de regering pensioensparen aanmoedigen.

940 euro

Voor 2014 mag je een storting tot 940 euro per persoon fiscaal in mindering brengen. Eerst was er sprake van 950 euro, maar deze verhoogde grens werd onlangs teruggefloten door de regering-Michel.

Het fiscaal voordeel bedraagt dertig procent. Wanneer je dus 940 euro in je pensioenspaarfonds stort, dan win je daarvan 282 euro terug via je belastingaangifte. Dat is ook het geval voor je partner.

Voorwaarde

In ruil voor dat fiscale voordeel moet je de gespaarde stortingen wel tot je zestigste verjaardag onaangeroerd laten.

Breek je pensioenspaarpot enkel open als het echt moet

Kortom: je spaargeld zit dus ‘vast’. Als je dus door onverwachte omstandigheden plots in geldnood komt te zitten, geraak je in principe niet meer aan je spaarcenten. De wet biedt de mogelijkheid om alsnog het gespaarde geld in je pensioenspaarfonds vroegtijdig op te vragen

Maar daar staat wel een aanzienlijke fiscale sanctie tegenover. In plaats van de eenmalige taks van tien procent die je normaal op je zestigste verjaardag zou betalen, leidt een vroegtijdige afkoop tot een belasting die ruim driemaal hoger ligt.

De fiscale boete voor het openbreken van je pensioenspaarpot vóór je zestigste is aanzienlijk. Overweeg deze optie dan ook alleen als je echt geen alternatief hebt. Weet ook dat je pensioenspaarpot nu al opgebruiken je financiële problemen mogelijk naar later verschuift. (RVE)

Partner Content