Oppositiepartijen hekelen de Vlaamse stroomtaks: ‘Consumenten zijn de dupe’

© BELGA

Groen-parlementslid An Moerenhout uit haar bezorgdheden over de nieuwe stroomtaks van de Vlaamse regering. Ze vreest dat almaar meer mensen hun factuur niet gaan kunnen betalen. De stroomtaks baart ook sp.a zorgen. De socialisten benadrukken dat alleenstaanden in verhouding harder geraakt worden.

“Door de stroomtaks van de Vlaamse regering zullen meer gezinnen problemen krijgen met hun elektriciteitsfactuur en dreigen meer gezinnen afgesloten te worden door hun leverancier”, klinkt het bij Moerenhout. Zij pleit er alvast voor om de winterperiode, waarin mensen niet kunnen afgesloten worden van elektriciteit, te verlengen.

“Zoveelste factuurverhoging”

Oppositiepartijen hekelen de Vlaamse stroomtaks: 'Consumenten zijn de dupe'
© BELGA

Vorige week besliste de Vlaamse regering een elektriciteitsheffing of stroomtaks in te voeren om zo de historische schuld van de groenestroomcertificaten weg te werken. Voor een gemiddeld gezin gaat het om 100 euro per jaar.

“Dat is de zoveelste factuurverhoging op een rij”, benadrukt de partij. Moerenhout (Groen) vreest dat meer mensen hun factuur niet zullen kunnen betalen. “Vorig jaar konden zo’n 70.000 gezinnen hun energiefactuur niet betalen. Als het dit jaar een koude winter wordt, riskeert dat aantal te stijgen met duizenden gezinnen”, aldus Moerenhout.

Energie blijven leveren

Om te vermijden dat die gezinnen in de OCMW-bemiddelingsprocedure belanden, stelt Moerenhout voor dat het Vlaams Parlement de periode uitbreidt waarin gezinnen niet mogen worden afgekoppeld van de elektriciteit.

“Vandaag mag een elektriciteitsleverancier de elektriciteit niet afsluiten tijdens de wintermaanden. Door de bijkomende Turteltaks dreigen de elektriciteitsleveranciers de levering van elektriciteit te stoppen aan een pak extra gezinnen. We kunnen niet aanvaarden dat mensen met financiële moeilijkheden door de Turteltaks in de kou komen te staan”, klinkt het.

Groen zal woensdag in de commissie vragen om een amendement in die zin te steunen.

Ook singles de dupe

Sp.a vreest dan weer dat de alleenstaanden verhoudingsgewijs de dupe zijn van de Vlaamse stroomtaks. Volgens de Vlaamse Energieregulator VREG verbruikt een alleenstaande gemiddeld 0,6 megawattuur (MWh). Door de taks van 100 euro op die 0,6 MWh betaalt een single 166 euro per megawattuur. Dat schrijft De Morgen. Voor een gezin dat gemiddeld 3,5 MWh, komt dat neer op 28 euro per megawattuur.

In vergelijking met de consumenten komen de ondernemingen er goedkoper van af. Een onderneming die 250 gigawattuur (= 250.000 MWh) verbruikt, betaalt 100.000 euro. Dat is 40 eurocent per MWh.

Michel Maus bevestigt in de krant dat er iets moest gebeuren aan de schuldenberg, maar hij benadrukt dat dat ook kon op een “een faire en correcte manier.” De fiscalist betwijfelt of het gelijkheidsbeginsel niet wordt geschonden. “Fiscaal gezien mag je discrimineren, maar enkel als dat gerechtvaardigd en eerlijk is, en dat is hier niet het geval.”

De regering heeft gisteren beslist de prijsstijging mee te rekenen in de loonindexering.(Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content