Vlaamse energieheffing wordt meegerekend in de loonindexering

© thinkstock

Na de btw-verhoging op elektriciteit holt nu ook de nieuwe Vlaamse energieheffing de (federale) indexsprong uit.

De Vlaamse regering legde vrijdag vast hoeveel de heffing bedraagt die stroomgebruikers moeten betalen om de historische schuld van de groenestroomcertificaten weg te werken. Voor een gemiddeld gezin gaat het om 100 euro per jaar. De regering heeft nu beslist de prijsstijging mee te rekenen

Indexsprong sneller voorbij

Omdat deze hogere elektriciteitsprijs niet buiten de index gehouden wordt, leidt ze automatisch tot hogere lonen. De heffing doet de gezondheidsindex met 0,2 procent stijgen. Dit heeft tot gevolg dat de door de regering-Michel opgelegde indexsprong van 2 procent sneller achter de rug is.

Simpel gesteld wordt de indexsprong van 2 procent er een van 1,8 procent. De impact van de lastenverlaging voor de bedrijven – als gevolg van de indexsprong – wordt zo met 300 miljoen euro verlaagd.

Samen met de verhoging van de btw op elektriciteit van 6 naar 21 procent, die op vraag van CD&V evenmin buiten de index gehouden werd, zorgt de Vlaamse stroomtaks ervoor dat de loonlastenverlaging voor werkgevers geen 2,9 miljard, maar 2 miljard euro bedraagt.

Stijn Decock, hoofdeconoom van de werkgeversorganisatie Voka zegt in De Tijd dat de organisatie de beslissing van de Vlaamse regering om de groenestroomfactuur weg te werken steunt, maar hij “betreurt dat de prijsstijging niet wordt geneutraliseerd in het indexmechanisme.” (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content