Op deze websites vindt u tips om energie te besparen
In december kondigde de Vlaamse energieregulator VREG lagere distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas aan. Met de hulp van enkele websites houdt u uw energiefactuur nog beter onder controle.
Volgens Test Aankoop stegen de elektriciteits- en gasprijs voor een gemiddeld gezin in een jaar tijd met respectievelijk 142 euro en 246 euro. De consumentenorganisatie drong er bij de regering dan ook op aan maatregelen te nemen. In december kwam de Vlaamse energieregulator VREG alvast met goed nieuws: in 2019 dalen de distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas gemiddeld met respectievelijk 46 en 25 euro.
Maar u kunt natuurlijk ook zelf iets ondernemen. Bijvoorbeeld door informatie in te winnen over het verbruik van de toestellen in en voor uw woning. Dat kan via de website Energievreters. Die evalueert het verbruik van allerlei apparaten op basis van enkele gegevens die u dient in te vullen, zoals uw leeftijd en uw verbruik. U vindt er eveneens tips voor nieuwe aankopen: de site maakt voor u een selectie, rekening houdend met uw voorkeuren. Het is ook mogelijk specifieke modellen met elkaar te vergelijken.
Isolatie en beglazing
Energievreters focust niet alleen op huishoud- en multimediatoestellen, maar ook op dak- en muurisolatie, vensters en verlichting. De webmodule evalueert daarvoor enerzijds (de kosten van) de verliezen voor uw huidige materialen en installaties, en geeft tips om die te beperken. Anderzijds komt u hier meer te weten over energiezuinige alternatieven. De website laat u ook een vergelijking maken tussen meerdere materialen, en u krijgt informatie over de investeringen en de terugverdientijd.
Ook het onlangs vernieuwde TopTen, een initiatief van Bond Beter Leefmilieu, verzamelt concrete informatie rond energiezuinige producten voor in thuis, niet alleen voor huishoudtoestellen, televisies, computerschermen en printers, maar ook verlichting, circulatiepompen en zelfs groene stroom. De selectie is gebaseerd op hun energielabels en op onafhankelijke tests van erkende instellingen zoals Greenpeace en het VITO. U kunt voor elke productcategorie de selectiecriteria en een gids met aankooptips inkijken.
Bouwen en verbouwen
Vergeet niet dat Energiesparen.be, de officiële website van de Vlaamse overheid, ook een heleboel gebruiks- en aankooptips voor gezinnen bevat. U leert hier ook duurzaam bouwen en verbouwen, en u komt er te weten voor welke energiesubsidies u in aanmerking komt. Deze website biedt u (via ‘Bereken uw besparing’ op de home page) ook handige rekenmodules om de energiewinst van bijvoorbeeld isolatie, hoogrendementsglas, een zonneboiler en zonnepanelen in uw woning te berekenen.
We geven u nog mee dat u met de V-test van de VREG energiecontracten in Vlaanderen kunt vergelijken. Websites als Tariefchecker, Mijnenergie.be en Energie-Vergelijker.be houden zelfs rekening met kortingen van de leveranciers. Ook handig is de CREG Scan: die laat u uw lopende energiecontract vergelijken met het huidige aanbod op de markt. Zo ziet u meteen hoe het zich situeert tussen de goedkoopste en duurste contracten. De module neemt duizenden oude en nieuwe producten op in de scan.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier