Is YouTube Music de moeite waard?

© Reuters
Roel Van Espen medewerker Trends

Google lanceerde na de zomer YouTube Music in ons land. Is de nieuwe streamingdienst een interessant alternatief voor Spotify, Apple Music, Deezer of Amazon Music?

Steeds meer muziekliefhebbers ruilen cd’s in voor een streamingdienst. Sinds eind augustus heeft België er nog een nieuwe speler bij: YouTube Music. Die kunt u zoals de gewone YouTube in uw webbrowser gebruiken, maar er is ook een mobiele app voor iOS en Android beschikbaar. YouTube Music is gekoppeld aan uw Google-account. Daardoor zouden de muzieksuggesties moeten afgestemd zijn op uw persoonlijk profiel.

Dat Google veel over zijn gebruikers weet, is volgens de makers een troef. Daarbij wordt niet alleen rekening gehouden met uw zoekopdrachten, maar ook met uw locatie. Daardoor krijgt u bijvoorbeeld in de fitnesszaak nummers voorgeschoteld die ideaal zijn om te sporten. YouTube Music leert uw muzieksmaak beter kennen naarmate u de streamingdienst vaker gebruikt. Uiteraard kunt u er, net zoals bij de concurrentie, ook persoonlijke afspeellijsten mee maken.

Hoeveel kost het?

YouTube Music is gratis te gebruiken, maar dan moet u er wel af en toe de reclame tussen de nummers bijnemen. U kunt ook opteren voor de betalende versie YouTube Music Premium. Die kost u 9,99 euro (webversie en Android) of 12,99 euro per maand (voor iOS-toestellen). De hogere prijs voor iOS is volgens Google het gevolg van de commissie die het moet afstaan aan Apple. Met YouTube Music Premium geniet u deze voordelen:

  • Luisteren zonder reclame: zo bent u verlost van de advertenties. Maar wij slaagden er ook in met een adblocker de reclame in de gratis webversie te omzeilen.
  • Afspelen op de achtergrond: de muziek stopt niet wanneer u uw scherm vergrendelt of andere apps gebruikt op uw smartphone (dat gebeurt helaas wél in de gratis versie).
  • Audiomodus zonder video (alleen in de mobiele app): handig om uw datagebruik op uw smartphone te beperken.
  • Songs downloaden: zo kunt u ook naar muziek luisteren wanneer u offline bent of gebruikmaakt van een duur 4G-abonnement.

Leuk is dat u YouTube Music Premium gedurende een maand gratis mag uitproberen. Zo ervaart u of de bijkomende voordelen hun geld wel echt waard zijn. Goed om weten is ook dat er – net zoals bij Spotify, Apple Music, Deezer en Amazon Music – eveneens een gezinsabonnement voorzien is. Hiervoor betaalt u 14,99 euro per maand, en dan mogen tot zes gezinsleden (die ouder zijn dan 13 jaar) binnen eenzelfde huishouden van de streamingdienst gebruikmaken.

Muziek én video

Misschien heeft u ooit al van YouTube Red gehoord? Dat was de betalende variant van de gewone YouTube zonder reclame, die ook toeliet video’s offline op te slaan, content op de achtergrond te laten afspelen (op mobiele apparaten) en exclusieve shows (de YouTube Originals) te bekijken. Maar die formule was nooit beschikbaar in ons land. Met de introductie van YouTube Music werd YouTube Red vervangen door YouTube Premium.

Dat pakket combineert de voordelen van YouTube Red met YouTube Music Premium voor 11,99 euro (web en Android) of 15,99 euro per maand (iOS). Ook hier zijn in een gratis proefperiode en een gezinsabonnement (17,99 euro per maand) voorzien. Wie zich abonneert op YouTube Premium, krijgt nu dus ook in ons land toegang tot de YouTube Orginals-series. U kunt die vergelijken met het aanbod van bijvoorbeeld Netflix of Amazon Prime Video, maar dan veel minder uitgebreid. Een overzicht van de beschikbare shows op dit moment vindt u hier.

Wie is de beste?

Een algemene vergelijking tussen YouTube Music en gevestigde waarden zoals Spotify, Apple Music, Deezer en Amazon Music is niet vanzelfsprekend. Veel hangt af van uw muzieksmaak: sommige streamingdiensten hebben een breed aanbod, terwijl andere spelers meer focussen op bijvoorbeeld alternatieve of lokale artiesten. Al googelend vindt u heel wat vergelijkingen, maar die zijn meestal Amerikaans.

Bij Pocket-Lint en The Verge komt u toch al een en ander te weten. U leest er onder meer dat het muziekaanbod en de prijs vergelijkbaar zijn, maar dat Spotify wel hogere bitrates (dus betere kwaliteit) heeft. Tevreden gebruikers zullen dus niet zo snel switchen. Een troef van YouTube Music vinden wij het extra aanbod van door gebruikers toegevoegde video’s en muziek: concertopnames, remixes, covers, …

De formules van YouTube Music

YouTube Music (met reclame): gratis

YouTube Music Premium: 9,99 euro (web en Android) of 12,99 euro (iOS) per maand

YouTube Premium (= YouTube Music Premium + YouTube Red): 11,99 euro (web en Android) of 15,99 euro (iOS) per maand

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content