Inflatie stijgt verder tot 8,31 procent

© Getty Images

De inflatie in België is deze maand nog verder gestegen naar 8,31 procent, tegen 8,04 procent in februari. Dat meldt het statistiekbureau Statbel.

De inflatie blijft op het hoogste niveau sinds maart 1983. Toen kwam ze uit op 8,92 procent. De indicator voor prijsstijgingen gaat vooral de hoogte in door de fors gestegen energieprijzen.

De kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, bedraagt 3,75 procent. Voeding is nu 4,63 procent duurder dan een jaar geleden. Voor diensten bedraagt de prijsstijging 3,78 procent.

De prijsstijgingen voor energieproducten zijn het spectaculairst. Elektriciteit is nu 49,9 procent duurder dan een jaar geleden, aardgas liefst 148,8 procent duurder. Motorbrandstoffen kosten 31,3 procent meer dan een jaar geleden.

Tegenover vorige maand is de prijs voor elektriciteit wel met gemiddeld 11,7 procent gedaald door een tijdelijke btw-verlaging. Aardgas werd 4,8 procent duurder, maar krijgt volgende maand dezelfde btw-verlaging.

Er zijn ook een aantal producten en diensten goedkoper dan een jaar geleden. Zo zijn televisies 12,2 procent in prijs gedaald, software 10,6 procent en opslagmedia zoals geheugenkaarten 8,4 procent. Smartphones zijn 7,7 procent goedkoper.

Partner Content