Verkoopprijs van te renoveren woning bijna kwart onder vraagprijs

© istock
Laurenz Verledens vastgoedexpert bij Trends

Kandidaat-kopers van een woning kunnen door goed te onderhandelen de aankoopprijs serieus drukken. Volgens cijfers van het makelaarsnetwerk Century 21 worden te renoveren woningen bijna een kwart goedkoper verkocht dan de vraagprijs.

Een woning waar nog wat renovatiewerk aan is, wordt gemiddeld 23,7 procent goedkoper verkocht dan de initiële vraagprijs. Bij instapklare woningen (geen nieuwbouw) is het verschil tussen vraag- en verkoopprijs veel kleiner: ze halen gemiddeld een verkoopprijs die 9,8 procent onder de vraagprijs ligt. Die analyse maakte Century 21 op basis van prijsstatistieken in het eigen netwerk.

Het grote verschil tussen vraagprijs en verkoopprijs bij zwaar te renoveren woningen, wijst misschien op een grotere bewustwording bij de kopers over de kosten die gepaard gaan met een grondige renovatie. Het verplichte Energieprestatiecertificaat geeft kandidaat-kopers ook een indicatie van het energieverbruik van de woning.

Renovatiehausse

Century 21 bracht de cijfers naar buiten naar aanleiding van de Telefacts-reportage over het toenemend aantal jonge koppels dat zelf aan het renoveren slaat. Dat renovatie de wind in de zeilen heeft, blijkt ook cijfers van Febelfin, de koepelorganisatie van de financiële sector in ons land. Febelfin zag het aantal verstrekte leningen voor verbouwingen in tien jaar tijd verdubbelen. Zo werden in 2004 28.577 verstrekte verbouwingskredieten genoteerd, terwijl dat aantal vorig jaar steeg tot 59.748.

Volgens Isabelle Vermeire, woordvoerster van Century 21, is de renovatieboom vooral ingegeven door budgettaire redenen. “Als kopers niet naar het budget zouden moeten kijken, zouden ze voor een kant-en-klare woning kiezen. Maar uit financiële noodzaak zien we meer en meer kopers voor een renovatiepand kiezen. Zo kunnen jonge koppels toch al aan hun woondroom beginnen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content