Vastgoed in Blankenberge: relatief goedkope zeedijk
De Blankenbergse vastgoedmarkt zet het positieve elan van 2021 door in 2022. Maar aan de forse prijsstijgingen lijkt een einde te komen.
“2020en 2021 waren speciale jaren”, blikt Bart Vandemoortele van Immo Marina terug. “De coronacrisis heeft een eigen stekje aan zee aantrekkelijker gemaakt. Dat heeft zich vertaald in beduidend meer transacties.” Het aantal vastgoedtransacties in Blankenberge klom in 2021 met 12,5 procent. Dat ligt in lijn met het gemiddelde voor heel de kust (+13,4%). “Er wordt nog altijd veel en vlot verkocht. Toch zie ik kleine verschillen in vergelijking met die twee topjaren”, vervolgt Vandemoortele. “De kandidaat-kopers zijn minder gehaast. Maar doordat ze zich doorgaans goed geïnformeerd hebben, kunnen ze toch snel beslissen als ze een pand zien dat hen bevalt.”
Maarten Walcarius van ERA Servimo bevestigt dat de Blankenbergse vastgoedmarkt iets rustiger is dan een jaar geleden. “We merken ook dat er opnieuw meer eigenaars bereid zijn te verkopen. Misschien heeft dat te maken met de forse prijsstijgingen van de jongste jaren.”
De prijzen voor Blankenbergse appartementen klommen in 2021 met 12,9 procent tot een mediaanprijs van 210.000 euro. Blankenberge zit daarmee in het midden van het prijsspectrum van de kustgemeenten. Bart Vandemoortele verwacht in 2022 geen grote prijsbewegingen. Ook Maarten Walcarius ziet de prijzen de afgelopen maanden stagneren.
Duurdere nieuwbouw
Op de zeedijk bedroeg de mediaanprijs voor appartementen 233.038 euro in 2021. Dat is 11 procent hoger dan de algemene mediaanprijs voor Blankenbergse appartementen. In andere kustgemeenten ligt de meerprijs voor frontaal zeezicht een stuk hoger. In Knokke is het zelfs bijna het dubbele: 1 miljoen euro, tegenover 506.250 euro. “Het aanbod op de Blankenbergse zeedijk bestaat vooral uit appartementen in verouderde residenties, die gekocht worden met het oog op renovatie. Dat drukt natuurlijk de prijzen”, verklaart Vandemoortele. “Daarnaast heeft Blankenberge met de Franchemmolaan langs de jachthaven nog een toplocatie. De prijzen zijn daar even hoog als op de zeedijk. In de binnenstad zijn er ook enkele locaties die kwaliteit combineren met de nabijheid van het strand. En in tegenstelling tot op de zeedijk zijn er in het centrum veel nieuwbouwprojecten.”
Op die nieuwbouwmarkt noteerde het studiebureau de Crombrugghe & Partners een prijsstijging van 9,7 procent op jaarbasis. De gemiddelde vraagprijs per vierkante meter komt daarmee op 3.675 euro. Voor een appartement van 80 vierkante meter betekent dat 294.000 euro. Bart Vandemoortele denkt dat nieuwbouwprijzen nog wat zullen stijgen: “Door de hogere grondstoffenprijzen hebben sommige bouwheren hun prijsbeleid bijgestuurd. Gelukkig zien we nog geen contracten met variabele prijzen, maar voor appartementen die nieuw op de markt komen, worden wel hogere prijzen gevraagd, gemiddeld ongeveer 5 procent.”
Tweede verblijf aan de kust of in het buitenland
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier