Stroom- en gasprijzen breken records: kleine energieleveranciers bieden (tijdelijk) geen vaste contracten meer aan

© Belga Image

Verscheidene kleine energieleveranciers bieden tijdelijk geen vaste contracten meer aan. Door de hoge elektriciteits- en gasprijzen dreigen de leveranciers hun broek te scheuren aan een vast contract.

De prijs voor levering van elektriciteit in november is naar 207 euro/MWh gestegen voor België. Volgens handelaar Matthias Detremmerie van leverancier Elindus een record voor ons land. Ook de gasprijs breekt record na record. De Nederlandse TTF-Future, een referentieprijs voor aardgas, doet er donderdagvoormiddag nog eens meer dan 7 procent bij. Aardgas kost nu bijna 94 euro/Mwh, eveneens een record. Iets koudere vooruitzichten dan verwacht in combinatie met krappe voorraden, dure emissierechten en dure grondstoffen als steenkool en olie stuwen de energieprijzen al weken naar records.

Vaste contracten

Onder meer Octa+ heeft deze week beslist tijdelijk geen vaste contracten meer aan te bieden. Dat bevestigt commercieel directeur Vincent Declerck.

‘We bieden vanaf oktober geen vaste contracten meer aan voor elektriciteit en aardgas’, aldus Declerck. De reden is de hoge marktprijs voor zowel stroom als gas. Het is niet interessant voor de klant, klinkt het. De voorschotten voor een vast contract worden berekend aan de huidige historisch hoge prijs. Dat betekent dat klanten voorschotfacturen in de bus zouden krijgen die drie maal zo hoog liggen.

Maar ook voor de leveranciers zelf zijn vaste contracten vandaag ‘niet interessant’, legt de commercieel directeur uit. ‘Klanten die vandaag een vast contract kiezen, kunnen als de prijzen beginnen te zakken binnen de maand weg. Maar wij kunnen voor jaren vastzitten aan energie die we duur hebben ingekocht.’

Ook energieleverancier Mega gaat geen vaste contracten meer aanbieden, bevestigt een woordvoerder. Het gaat om een tijdelijke maatregel, in afwachting van lagere prijzen, klinkt het. Ook andere kleinere leveranciers zouden tijdelijk afstappen van het aanbieden van vaste contracten, wegens te grote financiële risico’s.

Partner Content