Renoveren tot 57.000 euro voordeliger dan energiezuinige woning kopen: ING-studie

DUURZAME RENOVATIE. In ons land voldoet meer dan 95 procent van de gebouwen niet aan de normen om het klimaatdoel in 2050 te halen.
DUURZAME RENOVATIE. © Getty Images/EyeEm

Wie een energieverslindende woning koopt en renoveert en dus niet kiest voor de aankoop van een duurdere energiezuinige woning, kan op de lange termijn een groot financieel voordeel realiseren. Bij een rijwoning kan dat in Vlaanderen tot 57.500 euro voordeel opleveren, berekende ING België. Voor appartementen is de situatie anders.

De bank besluit dat op basis van een vastgoedstudie die ze uitvoerde, samen met immowebsite en vastgoeddataspecialist Realo en advieskantoor CFP Green Buildings.

“Huiseigenaren doen er verstandig aan om hun energieverslindende woning eerst zelf energetisch te renoveren, vooraleer ze te verkopen”, zegt ING-vastgoedeconoom Wouter Thierie.

Lees verder onder de video

Rijwoning

Op de Vlaamse vastgoedmarkt kan volgens de studie een rijwoning kopen en renoveren van energielabel F naar D gemiddeld 43.000 euro financieel voordeel opleveren ten opzichte van de aanschaf van een energiezuinige woning. Renovatie van D naar A levert bijkomend 14.500 euro op.

Bij een vrijstaand huis zijn de bedragen wat lager: 40.500 euro en 7.000 euro of 47.500 euro in totaal.

Lees ook:

Renoveren van energielabel F naar A: dit zijn de terugverdientijden van investeringen

Simulatie

Bij het becijferen van dat voordeel, brengen ze alle kosten en voordelen van renovatie in kaart, bijvoorbeeld de renovatiekost, besparingen op de energiefactuur, kredietkosten en de waardestijging van de woning.

De simulatie gaat ook uit van de Vlaamse ‘Mijn Verbouwpremie‘ voor een koppel in de hoogste inkomenscategorie zonder kinderen.

Het scenario vertrekt van eigenaars die 20 jaar in de woning blijven, waarvan ze de eerste drie jaar renoveren, en een jaarlijkse inflatie van 2 procent. Na 20 jaar verkopen ze de woonst.

Appartementen

Bij een appartement is de situatie ietwat anders. Renovatie van F naar A kan op termijn 11.500 euro opleveren. Een renovatie van F naar D levert 24.500 euro op, maar renovatie van D naar A kost daarentegen 13.000 euro aan meerwaarde.

Dat is volgens ING te verklaren doordat veel appartementen gekocht worden als investering, dus om te verhuren. Huurders zijn bijvoorbeeld minder bereid om een hogere huur te betalen voor een hoger EPC-label. Bovendien wordt na het vervangen van renovatie en extra isolatie plaatsen, een energierenovatie bij een appartement steeds moeilijker, zo luidt de uitleg.

Hoe betrouwbaar is het EPC?

Renovatieplicht

Momenteel geldt in Vlaanderen een renovatieplicht naar EPC-label D bij aankoop van woningen met energiescore E of F. In 2028 gaat een eerste verstrenging in, op termijn is label A het einddoel voor iedere woning of appartement tegen 2050.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content