Kustvastgoed De Panne: meer realisme, lagere prijzen
De prijs van bestaande appartementen in De Panne wordt getroffen door het hoge aanbod aan nieuwbouw. De markt van de woonhuizen blijft dalen.
In Trends van 14 juni ‘Vastgoed aan de kust’ vindt u alle prijzen en tendensen per gemeente. We bieden u dagelijks een overzicht per gemeente. Vandaag De Panne. Lees ook: Vastgoed aan de kust: oud is out
De Panne kende het voorbije jaar een daling van de woningprijzen, leren de cijfers van de Koninklijke Federatie van het Belgisch Notariaat. Voor een appartement daalde de mediaanprijs in 2017 met 7 procent naar 179.500 euro. Op de dijk was er eenzelfde daling naar 214.000 euro. Die prijsdaling volgde overigens op een ongekende stijging in 2016 (+20%).
Dat De Panne zich terugplooit op de vroegere verkoopprijzen, heeft te maken met overaanbod, stelt Stefaan Berquin, de zaakvoerder van Agence Leroy: “Er staat heel veel te koop en de promotoren blijven maar bijbouwen. Dat vertaalt zich in lagere prijzen voor bestaande appartementen. Mensen die een jaar of tien geleden hebben gekocht en willen verkopen, laten nu de prijs zakken tot op het niveau van een jaar of tien geleden. Meer realisme in de markt, dat zien we als makelaar uiteraard graag.”
Er zijn ook heel wat beleggers op de markt, maar de kandidaat-kopers zijn wel kritischer geworden. Ze stellen vragen over de lift en het dak, over de syndicus en de kosten. Berquin: “Ze weten ook dat de renovatie van een appartement van dertig, veertig jaar oud 30.000 euro kan kosten. De verkoop doet het goed. Na de paasvakantie steeg het aantal transacties met een derde.”
Volgens de Crombrugghe & Partners betaalt men voor nieuwbouw in De Panne 3150 euro per vierkante meter. De maximumprijs is 3500 euro per vierkante meter met een uitschieter van 4700 euro per vierkante meter. “Reken voor een mooi appartement op de dijk of de Esplanade 3500 tot 3750 euro per vierkante meter”, aldus Berquin.
Dalende huurprijzen
Ook de huurprijzen gaan omlaag. Voor een luxueuze kamer met twee slaapkamers en zicht op zee betaalt men in De Panne 1250 euro per week in het seizoen. Berquin: “Een appartement op een andere plaats kost al snel 500 euro per week. En dan moeten de mensen het vertier en het verbruik nog betalen. Voor die prijs heb je een buitenlandse all-inreis met gegarandeerd mooi weer. Onze kust blijft echter onze kust. Als er mooi weer wordt aangekondigd, staat mijn telefoon roodgloeiend.”
Amper 6000 van de 14.000 woningen in De Panne zijn bestemd als hoofdverblijf voor de 11.000 gedomicilieerden. De huizenmarkt zit in het slop. De prijs van de huizen ging in De Panne met 3 procent achteruit (186.250 euro). Dat ligt in de lijn van de voorbije vijf jaar, toen de gemeente de scherpste daling aan de kust kende in dat segment (-15%). “Vroeger waren grote villa’s in trek, maar die hebben hun beste tijd gehad. Aan huizen van 30 tot 35 jaar geleden zijn er te veel kosten. Mensen kopen dat soort projecten tegen de kostprijs van de grond, verminderd met de afbraakkosten.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier