Hoeveel bespaar je met dakisolatie?
Door het dak van je woning te isoleren stijgt je wooncomfort en daalt je energiefactuur. De kostprijs is relatief beperkt, waardoor de terugverdientijd doorgaans erg kort is.
Dakisolatie is een van de meest rendabele oplossingen om aan energiebesparing te doen. ‘Omdat warmte nu eenmaal stijgt, vermijd je zo dat geld via je dak verdwijnt’, zegt Wouter Vanautgaerden van het Vlaams EnergieBedrijf. ‘Bovendien zorgt dakisolatie voor een extra comfort in de ruimten onder het dak.’
‘Kies sowieso voor kwaliteitsvolle – liefst milieuvriendelijke – dakisolatie die voldoende dik is. De meerprijs van een dikkere laag is verwaarloosbaar in vergelijking met het totaalbedrag. Beperk je dus niet tot de voorgeschreven isolatiewaarden om in aanmerking te komen voor eventuele premies. Enkele centimeters dikker isoleren verhoogt je wooncomfort aanzienlijk.’
Premies en fiscale voordelen
Anno 2016 kom je nog steeds in aanmerking voor premies in het kader van dakisolatie. Die worden toegekend door enerzijds de netbeheerders, en anderzijds lokale overheden zoals provincies en gemeenten. Het premies van de netbeheerders worden vanaf juli hervormd, maar het is nog niet duidelijk wat je daarvan mag verwachten.
Daarnaast kom je in aanmerking voor een belastingvermindering en een verlaagd btw-percentage wanneer je een vakman inschakelt. ‘Zonder al deze tegemoetkomingen ligt de terugverdientijd van dakisolatie gemiddeld rond 4,5 jaar’, weet Wouter Vanautgaerden. ‘Maak je maximaal gebruik van de premies en fiscale voordelen, dan daalt die aanzienlijk.’
‘Je kan nooit té veel isoleren’, bevestigt Mieke Bonnarens van Bouwunie. ‘Het rendement van een investering in dakisolatie is veel hoger dan dat van een spaarboekje. Die brengt sowieso meer op dan wat het je kost binnen een korte periode. Ook al zijn er extra werken nodig zoals nieuwe dakbedekking, dan nog weegt de kleine meerkost van isolatie nog altijd niet op tegen het terugverdieneffect en het comfort.’
Een voorbeeld
Stel, je hebt een woning die meer dan tien jaar in gebruik is en die verwarmd wordt met gas. Je hellend dak van honderd vierkante meter is in prima staat, maar isolatie ontbreekt nog. Door zes centimeter minerale wol tussen de kepers aan te brengen met daartegen tien centimeter PUR-isolatie, bespaar je volgens Bouwunie jaarlijks ongeveer 550 euro op je energiefactuur.
Ga je zelf aan de slag, dan betaal je in bovenstaand voorbeeld zo’n 2.240 euro aan materiaal, inclusief 21 procent btw. Omdat de gekozen isolatie voldoende dik is, ontvang je als doe-het-zelver een premie van 400 euro van je netbeheerder. De uiteindelijke kost bedraagt dus ongeveer 1.840 euro, wat betekent dat je je investering in vier jaar en zeven maanden terugverdient.
Doe je een beroep op een vakman, dan geniet je een verlaagd btw-percentage van zes procent. Daardoor betaal je slechts 1.960 euro voor het materiaal. Voor de plaatsing rekent de vakman 1.380 euro aan (eveneens zes procent btw). De totaalkost bedraagt in dit scenario dus 3.340 euro.
De premie van de netbeheerder – die hoger ligt wanneer je een vakman inschakelt – bedraagt nu 800 euro. De rechtstreekse belastingvermindering in het kader van dakisolatie is goed voor dertig procent van het investeringsbedrag (inclusief btw), met een maximum van 3.070 euro. In ons voorbeeld bespaar je zo dus ongeveer duizend euro.
Bovendien betaal je als gevolg van de belastingvermindering ook minder gemeentebelastingen. Aan een tarief van 7,5 procent betekent dit een bijkomende winst van 75 euro. In totaal kan je dus 1.875 euro recupereren, waardoor je uiteindelijke kost ongeveer 1.465 euro bedraagt. Je investering is zo al na drie jaar terugverdiend.
Wat leer je hieruit?
‘Door je dak te laten isoleren door een vakman, betaal je uiteindelijk minder dan wanneer je het zelf doet’, besluit Mieke Bonnarens van Bouwunie. ‘Zonder enige eigen inspanning krijg je zo een vakkundig geïsoleerd dak met tien jaar waarborg.’ Het feit dat het premiestelsel van netbeheerders vanaf juli hervormd wordt, zal daar wellicht weinig aan veranderen.
Door een professionele vakman in te schakelen, ben je bovendien zeker van een correcte plaatsing en uitvoering. Een gebrekkige lucht- en dampdichtheid, luchtspouwen tussen de isolatie en het onderdak, en onderbrekingen in het isolatiemateriaal en het dampscherm zijn alvast veelgemaakte fouten door doe-het-zelvers.
Wil je zelf berekenen hoeveel dakisolatie jou kan opbrengen? Dat kan via www.energiesparen.be/energiewinst/dakisolatie.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier