Hoe belangrijk is het compromis bij aankoop onroerend goed?
Wanneer je een woning koopt of verkoopt, ondertekenen beide partijen een zogenaamd compromis. Wat houdt zo’n onderhandse verkoopovereenkomst precies in? En welke rechten en verplichtingen zijn eraan verbonden?
Bij de verkoop van een onroerend goed wordt meestal een onderhands compromis opgesteld. Wat lang niet iedereen weet, is dat zo’n document bindend is.
De wet is duidelijk: een compromis geldt als een volwaardige verkoop als het de identiteit van de partijen, de aard en een beschrijving van de woning, de prijs en de datum van de overdracht van eigendom vermeldt en door beide partijen ondertekend is.
Is een compromis dus definitief?
Jazeker: beide partijen zijn na de ondertekening van het compromis definitief gebonden. Als verkoper mag je dus niet zomaar terugkrabbelen wanneer er plots iemand opduikt die een hoger bod uitbrengt op de betrokken woning. En als koper mag je evenmin op je stappen terugkeren wanneer je ergens anders een leuker huis gevonden hebt.
Kan het ook ‘onder voorbehoud’?
Ben je als kandidaat-koper nog niet zeker of je wel een lening zal vastkrijgen om de aankoop van de woning te financieren? In dat geval kan je in het compromis een zogeheten opschortende voorwaarde laten opnemen. Hiermee kan je aangeven dat de verkoop alleen doorgaat wanneer de lening toegekend wordt, of wanneer er bijvoorbeeld geen stedenbouwkundige overtredingen vastgesteld worden.
En wat met het voorschot?
Bij de ondertekening van het compromis betaal je als koper doorgaans een voorschot. Vaak komt dit overeen met tien procent van de vraagprijs. Wordt de verkoop geannuleerd vanwege een opschortende voorwaarde, dan krijg je in principe dat voorschot terug.
Moet je een notaris inschakelen?
Het compromis is een onderhandse akte waarvoor de tussenkomst van een notaris niet vereist is. Het document heeft echter dezelfde rechtsgeldigheid als de uiteindelijke verkoopakte, en daarom doe je er toch goed aan om meteen een notaris in te schakelen. Zo ben je er alvast zeker van dat de overeenkomst alle vereiste elementen bevat. (RVE)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier