Een voorschot betalen voor de bouw of verbouwing van je woning vormt een risico
Wanneer je voor de bouw of de verbouwing van je woning een aannemer in de de arm neemt, dan is de kans groot dat die vooraf een voorschot vraagt. Wat zijn de mogelijkheden?
Er is alvast geen enkele wet die bepaalt welk voorschot een aannemer mag vragen, behalve bij sleutel-op-de-deurwoningen die onder de zogenaamde wet Breyne vallen. Daarvoor mag geen voorschot betaald worden vóór de ondertekening van de overeenkomst, en dat mag dan maximaal vijf procent van de totaalprijs van de werken bedragen.
Voor werken die niet onder de wet Breyne vallen, moet het gevraagde voorschot volgens de Confederatie Bouw sowieso redelijk zijn. Bovendien moet het bedrag in functie zijn van de aard van de werken. Wanneer je aannemer bijvoorbeeld materialen moet aankopen, is het logisch dat het voorschot iets groter zal zijn dan wanneer dat niet het geval is.
Wat zijn de risico’s
Wanneer de aannemer uiteindelijk niet komt opdagen, dan kan je via de rechtbank trachten om het reeds betaalde voorschot terug te vorderen. Zijn de werken al gestart, dan kan de aannemer door de rechter verplicht worden om ze verder te zetten onder dwangsom.
Gaat hij failliet, dan zal een curator bepalen of de overeenkomst al dan niet beëindigd wordt. Is dat het geval, dan heb je recht op een schadevergoeding. Maar als er te weinig actief in de faillissementsboedel van de aannemer aanwezig is, dan is de kans groot dat je je voorschot voorgoed kwijt bent.
Check je aannemer
Win daarom op voorhand voldoende informatie in over de aannemer waarmee je in zee gaat. Vraag referenties van de werken die hij heeft uitgevoerd. Controleer ook of hij wel over de vereiste technische vakkennis beschikt om de werken te kunnen uitvoeren.
Je doet er eveneens goed aan om de financiële toestand van het bouwbedrijf op voorhand te controleren. De RSZ en de fiscus kunnen je alvast vertellen of de aannemer al dan niet sociale of fiscale schulden heeft. Verder vormen ook bepaalde kwaliteitslabels een goede indicator voor de betrouwbaarheid.
Ook te proberen
Je kan de aannemer voorstellen om het betaalde voorschot meteen in mindering te brengen van de eerste factuur die je dient te betalen. Op die manier wordt het risico voor jou als bouwheer een stuk kleiner. Voor een bouwproject dat onder de wet Breyne valt, gebeurt dat trouwens automatisch.
Je kan ook overwegen om tussentijdse facturen te betalen naarmate de werken vorderen. Zo hoeft je aannemer niet te wachten op zijn geld totdat de volledige opdracht uitgevoerd is, en kan jij mogelijk een kleiner voorschot afdwingen. Weet wel dat ook op dit vlak de wet Breyne strenger is: tussentijdse betalingen worden hierdoor strikt gereglementeerd en beperkt.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier