Brusselse appartementsprijzen staan onder druk
De woningprijzen zijn nog gestegen in Brussel, maar op de appartementenmarkt was er een kleine correctie. Tot die conclusie komen de Brusselse notarissen na analyse van de transacties in 2014.
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest was het voorbije jaar goed voor 7,9 procent van de transacties op de Belgische residentiële vastgoedmarkt. Een duidelijke daling in vergelijking met 2013 toen het aandeel nog 9 procent bedroeg.
De Brusselse notarissen noteerden in het segment woningen (villa’s inbegrepen) een prijsstijging van 2,9 procent. De mediaanprijs klom van 350.000 euro in 2013 naar 360.000 euro. Het aantal transacties lag wel lager dan in 2013. De dure gemeenten zijn Brussel, Etterbeek, Elsene, Ukkel, Watermaal-Bosvoorde, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe. De mediaanprijzen liggen er boven 400.000 euro. Ukkel is met een mediaanprijs van 516.000 euro de duurste Brusselse gemeente.
De prijzen in Vorst, Evere, Oudergem, Sint-Gillis en Schaarbeek boden ook goed weerstand. In de drie laatste gemeenten klimt de mediaanprijs stilaan naar de kaap van 400.000 euro. Het noordwesten van Brussel, met gemeenten zoals Anderlecht, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren, Sint-Joost-ten-Node en Jette, blijft de goedkoopste regio met prijzen tussen 250.000 en 300.000 euro.
Specifiek voor de villamarkt noteerden de Brusselse notarissen fraaie prijsstijgingen in de zuidoostelijke gemeenten. In Ukkel en Sint-Pieters-Woluwe klom de gemiddelde prijs boven het miljoen euro uit. Ukkel is nog altijd erg in trek bij Franse kopers, stellen de notarissen vast.
Goedkopere appartementen
Op de Brussels appartementenmarkt staan de prijzen onder druk. De mediaanprijs van een appartement lag in 2013 op 190.000 euro. In 2014 zakte deze mediaanprijs naar 185.000 euro, wat neerkomt op een daling van 2,6 procent. De notarissen relativeren de prijsdaling. Ze merken op dat de daling er komt na een stijging in 2013 en wijzen ook op verschillen per categorie. Zo bleef de prijs van appartementen met een of twee slaapkamers stabiel. Alleen de prijzen van appartementen met drie slaapkamers gingen naar beneden. Het was precies in deze categorie dat de prijzen in 2013 het sterkst waren gestegen. Ook na de daling van 2014 blijft deze prijs boven het niveau 2012.
Dat de prijs van de appartementen met een en twee slaapkamers beter standhoudt dan de prijs van de appartementen met drie slaapkamers, komt volgens de notarissen ook deels doordat kleinere appartementen zowel worden gekocht door mensen die er willen wonen als door beleggers. Kopers van de appartementen met drie slaapkamers zijn vooral kopers die het gekochte goed zelf zullen betrekken. Er zijn dus meer potentiële kopers voor de categorie met een en twee slaapkamers dan voor de categorie van drie slaapkamers.
Een appartement met twee slaapkamers kost volgen de berekeningen van de notarissen in de Brusselse regio 33 procent meer dan eenslaapkamerappatremten. Een appartement met drie slaapkamers is 45 procent duurder dan een met twee. De prijsverschillen op basis van het aantal slaapkamers blijken groter in de duurdere gemeenten. Appartementen met drie slaapkamers zijn daar vaker luxeappartementen.
De notarissen stellen ook vast dat kopers energievretende en verouderde gebouwen mijden.
Kopers geven de voorkeur geven aan kleinere mede-eigendommen of gebouwen met individuele centrale verwarming om zo hun verbruik ook individueel te kunnen beheren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier