Hoger onderwijs volgen: het kan ook op afstand

. © iStock
Roel Van Espen medewerker Trends

Universiteiten en hogescholen openen binnenkort opnieuw hun deuren. Via het ‘MOOC’-systeem kunt u echter ook opleidingen op hoger niveau vanop afstand volgen. Het aanbod is gratis, divers en grotendeels Engelstalig.

Een Massive Open Online Course (MOOC) is een cursus op universitair niveau die gericht is op een groot publiek en ontwikkeld werd voor langeafstandsonderwijs via internet. Deelnemers zijn dus niet gebonden aan een locatie. Meestal kunt u zich er gratis voor inschrijven. Het lesmateriaal bestaat uit videocolleges, artikels, filmpjes en blogs. Er is doorgaans ook een discussieforum dat een digitale interactie met docenten, assistenten en medestudenten mogelijk maakt.

Amerikaanse universiteiten zijn de belangrijke aanbieders van MOOC’s. Het edX-platform verzamelt een kleine tweeduizend opleidingen, afkomstig van gerenommeerde instellingen zoals het MIT (Massachusetts Institute of Technology), Harvard, Berkeley en Caltech. U vindt er echter ook heel wat niet-Amerikaanse universiteiten, zoals die van Kyoto, Peking, Bombay, Lausanne, Zurich, Londen, Delft, Leuven en Louvain-la-Neuve.

Ruim aanbod doorzoeken

Het aanbod op edX doorzoekt u volgens thema (van architectuur over literatuur tot wiskunde), type, niveau, organiserende instelling of taal. De cursussen zijn grotendeels Engelstalig, maar wij vonden ook drie Nederlandstalige en 49 Franstalige opleidingen. Andere relevante platformen zijn Canvas Network, Coursera, FutureLearn, Khan Academy, OpenupEd en OpenLearning. Ze zijn vaak ontstaan uit samenwerkingen tussen universiteiten.

Ook op die portalen is de voertaal van de cursussen doorgaans Engels. Om te zoeken naar MOOC’s in België, kunt u een kijkje nemen op de websites van onze universiteiten en hogescholen. Maar meestal wordt u daar doorverwezen naar een Amerikaans platform zoals edX of Coursera. U kunt ook MOOC List (klik op ‘Find MOOCs by’) gebruiken om cursussen te zoeken in een specifiek land of in een bepaalde taal.

De onlineopleidingen van de KU Leuven vindt u in een afzonderlijk kanaal op het edX-portaal. Wij troffen daar een tiental cursussen aan. Sinds 2015 telden alle MOOC’s van die universiteit al meer dan honderdduizend deelnemers over de hele wereld. De UC Louvain (in Louvain-la-Neuve) telt 28 opleidingen. In de afgelopen jaren hebben 445.000 mensen zich hier ingeschreven op het cursusaanbod.

Interessant of overroepen?

Een belangrijke troef van MOOC’s is de locatie-onafhankelijkheid. Voorkennis is in principe niet vereist. De cursussen lopen over een periode van enkele uren tot meerdere weken of zelfs maanden. Vaak kunt u ze in uw eigen tempo volgen, maar helemaal vrij bent u niet: er zijn meestal afgebakende lesperiodes met vaste toetsingsmomenten. Dat betekent dat u elke week tijd dient te besteden aan de leerstof.

De meeste opleidingen zijn gratis, maar wanneer u na een succesvolle afronding een certificaat wenst, wordt daarvoor in veel gevallen een bijdrage van enkele tientallen euro’s gevraagd. Let wel: het feit dat ook het afleggen van de proeven volledig vanop afstand gebeurt, doet sommigen twijfelen aan de waarde van de uitgereikte diploma’s. Er is immers geen enkele controle op wie de testen aflegt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content