Hoeveel brengt uw huurwoning op?
Overweegt u te investeren in een woning om die vervolgens te verhuren? Hoe weet u dan vooraf of dat wel een verstandige keuze is? Er zijn webtools die trachten uw huurrendement in te schatten.
Als vastgoedbelegger mikt u op meerdere rendementen. Door de woning te verhuren, beoogt u een recurrent inkomen. Maar u ambieert wellicht ook een waardestijging van het pand op lange termijn. Bovendien kunt u via een financiering een hefboomeffect creëren voor zowel het huurrendement als de meerwaarde. Ten slotte kan de investering u ook fiscale voordelen opleveren, en ook die tellen mee in uw uiteindelijke return.
Uiteraard wil u graag op voorhand weten hoeveel zo’n vastgoedbelegging u precies zal opleveren. Voor een inschatting van het huurrendement moet u rekening houden met de aankoopprijs, de maandelijkse huurprijs, de bezettingsgraad, de kosten en de fiscaliteit. Helaas vallen niet al die elementen zomaar te becijferen. Want hoe moet u bijvoorbeeld de huur gaan bepalen?
Huurprijs is vrij
In België zijn de huurprijzen niet gereglementeerd (al gelden wel wettelijke regels die vastgelegd werden in de huurwet). Als verhuurder mag u dus vrij bepalen hoeveel de huurprijs zal bedragen. Die is natuurlijk afhankelijk van een heleboel aspecten: de ligging van de woning, de oppervlakte, het aantal slaapkamers, het comfort, de gebruikte materialen, de isolatiegraad, enzovoort.
Hebt u zelf al een huurprijs in gedachten, maar weet u niet echt of die wel realistisch is? Informeer dan zeker eens bij de vorige eigenaar en bij de buren. Daarnaast kunt u ook terecht op internet.
- Neem een kijkje op populaire vastgoedsites zoals Immoweb of Immovlan. Daar kunt u uw woning makkelijk vergelijken met gelijkaardige huurpanden in de omgeving. Via de filters in de zoekmodules kunt u kenmerken (zoals de oppervlakte en het aantal slaapkamers) specificeren.
- Er is ook de Huurschatter van de Vlaamse overheid. Die website verzamelt huurprijzen in Vlaanderen en tracht op basis daarvan een correcte prijs in te schatten voor een specifieke woning. Dat gebeurt op basis van objectieve parameters, zoals de locatie en de kenmerken van het pand. Vorig jaar kreeg de Huurschatter overigens een opfrisbeurt die leidde tot accuratere berekeningen.
- ImmoPrice berekent eveneens de verhuurwaarde van een woning. Op de startpagina voert u het adres in, en vervolgens moet u details ingeven (bouwjaar, oppervlakte, aantal slaap- en badkamers, afwerking, EPC-score…). Er wordt zelfs gevraagd naar subjectieve elementen zoals ‘geluidshinder’, ‘omgeving’ en ‘algemene charme’. U ontvangt gratis een gedetailleerd rapport, op voorwaarde dat u uw telefoonnummer opgeeft.
- Investr belooft u een gratis rendementsrapport (via e-mail) voor eender welk pand dat online te koop aangeboden wordt. Kopieer de weblink naar het daartoe voorziene invulveld, en aan de hand van een objectief rekenmodel wordt een analyse gemaakt van de mogelijke verhuurprijs, de maandelijkse kosten, de jaarlijkse waardestijging, de fiscale voordelen en de financieringsmogelijkheden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier