Hoe houdt u uw dataverbruik in het oog?

© istock
Roel Van Espen medewerker Trends

Uw smartphone gaat wellicht mee op reis. Tijdens een vakantie in binnen- of buitenland surft u wellicht minder via een wifi-netwerk. De zopas vernieuwde app Google Datally helpt u om uw dataverbruik in toom te houden.

Van alle Europeanen betalen de Belgen het meeste voor het gebruik van mobiele data. Overal in Europa zijn de prijzen gevoelig gedaald, maar in België laat die evolutie zich veel minder voelen. Dat heeft te maken met het feit dat de markt gedomineerd wordt door slechts drie operatoren: Proximus, Telenet (dat Base overnam) en Orange (het vroegere Mobistar). Het gebrek aan concurrentie zorgt ervoor dat de prijzen hoog blijven.

In het voorjaar van 2019 worden de nieuwe licenties voor het mobiele netwerk in ons land geveild. Minister van telecommunicatie Alexander De Croo (Open Vld) wil met een vierde telecomspeler de markt openbreken. Hij is van plan om een gedeelte van het 4G- en 5G-netwerk voor te behouden voor een nieuwkomer. Dat betekent dat de drie huidige providers er niet op kunnen bieden.

Maar zover is het nog niet. Intussen moet u het nog altijd stellen met een beperkte databundel in ruil voor een forse maandelijkse bijdrage. Door de afschaffing van de roamingkosten binnen Europa zal u tijdens uw vakantie in het buitenland bovendien minder geneigd zijn om zuiniger om te springen met uw dataverbruik. En dat is niet zonder risico: een overschrijding van de maandelijkse limiet kost u flink wat geld.

Verbruik monitoren

De meeste providers bieden een app aan waarmee u uw dataverbruik kunt bijhouden. Er zijn ook onafhankelijke, gratis tools zoals My DataManager (mydatamanagerapp.com). Heeft u een Android-toestel, dan kan Google Datally (datally.google.com) helpen om een en ander in het oog te houden. Die app toont het aantal verbruikte data per dag, week of maand. U ziet ook meteen welke applicaties de grootverbruikers zijn: daarvoor kunt u dan het gebruik van data uitschakelen.

Zopas werd Google Datally uitgebreid met enkele nieuwe functies. Die moeten u helpen om nóg zuiniger om te gaan met uw mobiele data. Zo is er nu de ‘Daily limit’-optie: hiermee kunt u een grens voor het verbruik per dag ingeven en waarschuwingen instellen. Een andere nieuwe functie is ‘Guest mode’: hiermee bepaalt u hoeveel data de persoon aan wie u uw smartphone uitleent mag gebruiken, bijvoorbeeld een van uw kinderen.

Overbodige apps

Volgens Google is een vijfde van de verbruikte mobiele data op uw smartphone afkomstig van applicaties die in de achtergrond werken, terwijl u er eigenlijk niets mee doet. De ‘Unused apps’-functie van Google Datally brengt die netjes in kaart. U krijgt ook de mogelijkheid deze overbodige apps meteen te verwijderen van uw telefoon.

Vergeet ten slotte niet om zowel in het binnen- als buitenland zoveel mogelijk op wifi-netwerken te surfen. Zeker wanneer u zich buiten Europa begeeft, kunnen de kosten voor het verbruik van mobiele data anders fors oplopen. Er bestaan heel wat apps die vrij toegankelijke draadloze netwerken in uw buurt tonen. Weet echter dat ook Google Datally de ‘Find Wi-Fi’-functie’ in huis heeft.

Partner Content