Goudprijs bereikt voor het eerst 2000 dollar per troy ounce

© Getty Images

De goudprijs stijgt nog altijd voort, nadat maandag al het record is gesneuveld. Dinsdag werd voor het eerst de 2000 dollar per troy ounce (31,1 gram) aangetikt.

De goudprijs is sinds de uitbraak van het coronavirus flink gestegen en het recordniveau van september 2011 kwam in zicht. Maandag steeg de prijs al naar een recordhoogte van 1944,71 dollar per troy ounce (31,1 gram).

Oorzaken

De stijging van de goudprijs heeft tal van oorzaken en psychologie is er een van, zeggen specialisten en analisten. De afgelopen tijd maakte de goudprijs een stevige opmars, omdat beleggers vanwege de onzekerheden rond het coronavirus naar veilige havens zoeken om in te investeren.

De goudprijs wordt ook gestuwd door de wereldwijde economische stimuleringsmaatregelen, zoals renteverlagingen. Ook de oplopende spanningen tussen China en de Verenigde Staten zorgen voor grotere interesse in edelmetalen. Zo zit bijvoorbeeld ook de zilverprijs flink in de lift.

Verder heeft de U.S Mint het volume van gouden en zilveren munten die het distribueert verkleind, omdat de productie door de coronapandemie onder druk staat. Dat blijkt uit documenten die persbureau Bloomberg kon inkijken. Door maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus zal de muntproductie waarschijnlijk de komende twaalf tot achttien maanden lager zijn. De faciliteit in New York is daardoor niet meer in staat om tegelijkertijd zilveren en gouden munten te slaan.

Partner Content