Gezinnen nog nooit zo diep in de schulden

© iStock

De schuldgraad van de gezinnen is hoger dan ooit. Het bedrag dat de Belgen hebben ontleend, was in het tweede kwartaal even hoog als hun jaarinkomen na belastingen. Tien jaar geleden bedroeg de schuld slechts 71 procent van dat inkomen.

Terwijl de schulden van de Belgische gezinnen zich opstapelen, daalt de schuldgraad in Europa. Dat schrijft De Tijd.

Lage rentelasten

Volgens de krant zijn er twee verklaringen waarom de schuld van de Belgen zo sterk is toegenomen. In de eerste plaats is de rente fors gedaald. Dan zakken ook de rentelasten en kan een gezin het zich dus veroorloven meer te lenen.

Bovendien zijn de huizenprijzen blijven stijgen. Wie een woning wil kopen, moet dus steeds meer lenen. Hypothecaire kredieten vertegenwoordigen 81 procent van het door gezinnen geleende bedrag.

Betalingsachterstand

Uit andere cijfers blijkt bovvendien dat het aantal Belgen met een betalingsachterstand op minstens één contract is toegenomen tot ruim 356.000. Het totale bedrag dat zij nog schuldig zijn, is 3,1 miljard euro. Zo hebben almaar meer landgenoten onder meer problemen om hun waterfactuur te betalen. Het aantal klanten dat een uitstel van betaling voor de waterfactuur vraagt, is gestegen van 65.713 in 2012 naar 72.372 in 2014. Dat is een stijging van 10,2 procent. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse milieumaatschappij.

Het risico dat de toenemende schuld van de Belgische gezinnen de gezondheid van de banken en hele economie in gevaar zal brengen, is voorlopig beperkt. De wanbetalingen blijven met 1,7 procent relatief laag in verhouding tot de hypothecaire schuld. Voorts is de waarde van het spaargeld en beleggingen van de gezinnen veel hoger dan de schulden. In verhouding tot het bruto binnenlands product is het netto financieel vermogen – het verschil tussen de activa en de schulden – nergens zo hoog als in België. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content