Almaar meer gezinnen vragen uitstel om waterfactuur te betalen

© iStock

Almaar meer Belgen slagen er niet hun waterfactuur op tijd te betalen. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij.

Het aantal klanten dat een uitstel van betaling voor de waterfactuur vraagt, is gestegen van 65.713 in 2012 naar 72.372 in 2014. Dat is een stijging van 10,2 procent. Ook de vraag naar afbetalingsplannen zit in de lift. In twee jaar tijd is het aantal Vlamingen dat een afbetalingsplan aanvraagt, gestegen van 34.396 naar 58.897. Dat is een toename van 72 procent. De helft van die klanten slaagt er bovendien niet in zich aan de gemaakte afspraken te houden. Dat meldt Het Journaal.

Geen verrassing

Volgens het Netwerk tegen Armoede is het niet verbazingwekkend dat zo veel mensen het afbetalingsplan niet nakomen. “Mensen moeten verschillende facturen betalen. Ze moeten keuzes maken tussen onder andere de schoolfacturen betalen, een afbetalingsplan aangaan of voor eten op tafel zorgen”, zegt Frederic Vanhauwaert aan Het Journaal.

Vlamingen kloppen ook steeds vaker aan bij armoedeorganisaties en doen almaar meer een beroep op voedselbedeling. “De regering heeft een aantal uitkeringen laten stijgen, maar daartegenover staat dat de facturen voor energie, school en mobiliteit zijn verhoogd. Sommige groepen krijgen met andere woorden meer geld, maar dat wordt volledig tenietgedaan door de toenemende kosten”, aldus Vanhauwaert.

Het Netwerk tegen Armoede verwacht dat veel meer mensen hulp gaan zoeken bij de OCMW’s. “We hopen dat de regering daar rekening mee houdt en de toename een halt kan toeroepen.”

“Sociale fiasco in 2016”

Ook het OCMW vreest dat almaar meer gezinnen in de financiële problemen terecht zullen komen. De Vlaamse OCMW’s kijken met een bang hart naar 2016. “Een verpauperde private huurmarkt, stijgende energieprijzen en de verhoging van de druk door de asielcrisis doet de OCMW’s vrezen voor een sociaal fiasco in 2016 dat ze niet alleen kunnen oplossen”, staat donderdag in een bericht van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

De VVSG zet enkele cijfers op een rij. In 2014 werden in Vlaanderen 12.958 gezinnen bedreigd met een uithuiszetting. Dat zijn er 250 per week. De cijfers liggen in lijn met 2013 (12.950), maar de VVSG wijst erop dat er tien jaar geleden maar sprake was van ‘slechts’ 5200.

“Laagste inkomens optrekken”

De VVSG waarschuwt ook voor de komende maanden. “OCMW’s investeren in preventie en begeleiding of geven huur- of energietussenkomsten maar hun mogelijkheden zijn niet oneindig. Ze kunnen de gaten niet blijven dichtrijden, zeker niet als er straks alleen al door de asielcrisis in Vlaanderen 22.195 personen extra bijkomen die ook recht hebben op kwaliteitsvolle huisvesting en begeleiding,” zegt Rudy Coddens, voorzitter van de afdeling OCMW’s bij de VVSG.

De VVSG herhaalt daarom haar vraag aan de centrale overheden om “de laagste inkomens op te trekken tot het niveau van de Europese armoedegrens, de private huurmarkt op te waarderen, meer mensen recht te geven op sociale maximumprijzen voor energie (lees: ‘sociaal tarief’) en om de OCMW’s te versterken zodat ze oude en nieuwe cliënten kwaliteitsvol kunnen begeleiden”. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content