Geneesmiddelen online kopen: kan dat?

© belga
Roel Van Espen medewerker Trends

Door het ijskoude winterweer en de aanhoudende griepepidemie lijkt de Belg wel gekluisterd aan zijn medicijnenkastje. Maar kan hij geneesmiddelen ook via het internet kopen?

Volgens de Algemene Pharmaceutische Bond slikt de Belg jaar na jaar meer medicijnen. Die evolutie is een gevolg van de vergrijzing. Oudere mensen hebben nu eenmaal meer geneesmiddelen nodig. Maar de Belg gebruikt ook meer medicijnen om ziektes te voorkomen (zoals hart- en vaatziekten) of langdurig te behandelen (zoals diabetes en kanker). En dan is er nog de hardnekkige overconsumptie van specifieke medicamenten als antibiotica, slaap- en kalmeerpillen en antidepressiva.

Hebt u een pilletje of een zalfje nodig? Via Apotheek.be kunt u op zoek gaan naar een apotheek (van wacht) in de buurt. U kunt hiervoor ook de handige smartphone-app gebruiken. Kijk zeker ook eens in de rubriek ‘Geneesmiddelen’ van de website: daar treft u heel wat nuttige informatie aan over onder andere generische medicijnen, namaakproducten en andere risico’s, bijwerkingen en een verantwoord gebruik.

Neem ook een kijkje op Goed Gebruik, een initiatief van de Algemene Vereniging van de Geneesmiddelenindustrie. Op die website treft u een heleboel nuttige adviezen aan over de juiste inname van medicijnen, het belang van uw apotheker en arts, vervallen en ongebruikte geneesmiddelen, enzovoort. U leert daar ook hoe u op een rationele manier moet omgaan met de inhoud van uw medicijnkastje.

Kopen op internet

Doorgaans schrijft een dokter een geneesmiddel voor en levert de apotheker het daarna af aan de patiënt. Vaak is de voorafgaande diagnose van de arts essentieel. Maar er bestaan ook vrij verkrijgbare geneesmiddelen waarvoor u geen voorschrift nodig hebt. Die kunt u perfect legaal in een officiële Belgische onlineapotheek kopen. Een overzicht vindt u op de site van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Bij NewPharma kunt u terecht voor allerlei voorschriftvrije producten van honderden merken. Ook pillen, zalfjes en sprays in het kader van cosmetica, afslanking, hygiëne, zonbescherming en haaruitvalbestrijding kunt u daar kopen in alle maten en gewichten. Bij alternatieven zoals Farmaline en 24 Pharma troffen we een gelijkaardig aanbod aan. Gratis levering kan meestal vanaf een bestelling van enkele tientallen euro’s.

De troeven van onlineapotheken zijn het gebruiksgemak en de privacy. Voor geneesmiddelen en medische hulpmiddelen geldt het herroepingsrecht niet, maar andere producten mag u tot veertien dagen na aankoop terugsturen (zoals bij zowat elke verkoop op afstand). Anderzijds krijgt u hier niet het professionele advies zoals in een échte apotheek. Koop sowieso nooit online medicijnen in het buitenland. Dat is illegaal én gevaarlijk: volgens het FAGG is minstens de helft van het aanbod namaak.

Bijsluiters

Bent u een bijsluiter van een medicijn kwijt, zijn de lettertjes te klein of wilt u zich vóór de aankoop van een geneesmiddel informeren naar bepaalde bijwerkingen? Surf dan naar e-Bijsluiter.be, eveneens een initiatief van de Algemene Vereniging van de Geneesmiddelenindustrie. Het FAGG ontwikkelde een gelijkaardige maar ietwat oubolligere zoekmodule. Toch bleek de achterliggende databank van deze website bij onze test vollediger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content