Fiscaal voordeel voor wie een kind adopteert

© bbstudio_aad (iStock)
Roel Van Espen medewerker Trends

Wie een kind adopteert, kan rekenen op een belastingvermindering van 20 procent van de gemaakte kosten. Het fiscaal voordeel geldt voor alle adoptieprocedures die sinds 1 januari 2018 werden afgesloten.

Dit artikel verscheen op 8 februari. Intussen heeft de plenaire Kamer het wetsvoorstel goedgekeurd om een deel van de kosten die gepaard gaan met adoptie fiscaal aftrekbaar te maken.

De adoptie van een kind is een lange en dure procedure. Niet zelden blijft de toekomst voor alle partijen tot op het laatste moment onzeker. Dat betekent voor velen niet alleen een emotionele uitputtingsslag, maar ook nog eens een financiële aderlating. Voor een adoptie in eigen land moet u volgens Kind & Gezin een bedrag van zo’n 8000 euro budgetteren. De organisatie maakt de volgende opsplitsing:

 • Inschrijving voor de infosessie: 25 euro
 • Inschrijving voor de voorbereidingssessie: 250 euro
 • Verzoekschrift voor de familierechtbank: 100 euro + 20 euro per eisende partij
 • Bemiddeling door de adoptiedienst (notariskosten, werking van de dienst, medische kosten van het kind, nazorg, …): 7500 euro

Duurder in het buitenland

Voor een buitenlandse adoptie moet u volgens Kind & Gezin in een gemiddeld bedrag tussen 10.000 en 15.000 euro voorzien. Dat heeft te maken met de extra reiskosten en de bijkomende kosten die in het land van herkomst worden aangerekend:

 • Inschrijving voor de infosessie: 25 euro
 • Inschrijving voor de voorbereidingssessie: 250 euro
 • Verzoekschrift voor de familierechtbank: 100 euro + 20 euro per eisende partij
 • Prestatievergoeding voor de adoptiedienst: maximaal 3042,93 euro.
 • Procedure in het land van herkomst: van 5000 tot 10.000 euro, afhankelijk van het land
 • Vertaal-, legalisatie- en verzendkosten: afhankelijk van het land van herkomst en de omvang van het dossier
 • Reis- en verblijfkosten om het kind op te halen: afhankelijk van het land
 • Eerste nazorg door de adoptiedienst: 507,15 euro voor twee huisbezoeken en follow-uprapporten
 • Extra nazorg gevraagd door het land van herkomst: 253,58 euro per huisbezoek en 65,93 euro per follow-uprapport

Belastingvermindering

Om kandidaat-adoptieouders een hart onder de riem te steken, kunnen zij nu 20 procent van de kosten fiscaal inbrengen. De commissie Financiën heeft dat wetsvoorstel van CD&V-kamerlid Roel Deseyn eergisteren goedgekeurd. Over een tweetal weken moet het initiatief nog gestemd worden in de plenaire vergadering, maar de West-Vlaamse politicus rekent daar op een algehele consensus. (Op 1 maart werd het wetsvoorstel effectief unaniem goedgekeurd door de plenaire Kamer.)

Voor een adoptieprocedure die afgesloten werd sinds 1 januari 2018, mag je vanaf aanslagjaar 2019 (dus op je belastingaangifte van volgend jaar) eenmalig 20 procent van de gemaakte kosten fiscaal inbrengen. Die kosten mogen betrekking hebben op het jaar zelf én op de afgelopen vijf jaar. Het fiscaal voordeel is beperkt tot 6150 euro, maar dat betekent dat u tot 30.750 euro kosten een maximale belastingaftrek geniet (30.750 euro x 20 procent = 6150 euro).

“We hebben weet van gevallen waar de adoptiekosten oplopen tot meer dan 40.000 euro door het herkomstland”, zegt Roel Deseyn. “Verschillende landen vereisen drie tot zes maanden verblijf ter plekke vooraleer je er in aanmerking komt om te adopteren. En dan is er nog niet eens een kindje toegewezen. Andere herkomstlanden eisen dan weer dat je meerdere keren heen- en weer reist vooraleer je in aanmerking komt voor adoptie.”

“De belastingvermindering kadert in een ruimer streven om onze samenleving adoptievriendelijker te maken”, zegt Deseyn. “Op die manier steunen we de mensen die de stap zetten naar een mentaal en budgettair moeilijke procedure.” Het fiscaal voordeel geldt overigens zowel voor adoptieprocedures die succesvol afgerond zijn als voor aanvragen die vroegtijdig werden stopgezet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content