Financiële fitness met Trends: een goedkoper energiecontract, wat levert dat op?


Met kleine inspanningen kunt u grote besparingen realiseren op uw gezinsbudget. We gaan in financieel fitnessen met Trends voor de tweede week op rij aan de slag om onze elektriciteitsfactuur te drukken.
Vorige week slaagden we erin de maandelijkse afrekening van ons elektriciteitsverbruik enkele euro’s naar beneden te krijgen door meer gebruik te maken van de eigen zonnestroom voor het laden van de plug-inhybride van mijn man. Via de V-test, de onafhankelijke en volledige prijsvergelijker van de Vlaamse nutsregulator VREG, gaan we deze week op zoek naar het voordeligste contract voor onze specifieke situatie.
We houden niet enkel rekening met de prijs, want het is goed in het achterhoofd te houden dat energieleveranciers ook failliet kunnen gaan. Zo ging in 2021 de Vlaamse Energieleverancier nog over de kop. Die prijsbreker was nog maar sinds 2019 actief. De klanten hebben pas in het najaar van 2024 een deel gerecupereerd (56%) van wat ze via voorschotten te veel hadden betaald. Daarom zijn we voorzichtiger met nieuwe spelers, waarvan we de solvabiliteit slecht kunnen inschatten. Ook de klantvriendelijkheid van de energieleverancier en hoe duurzaam de energie wordt opgewekt, vinden we belangrijk.
Op mijn.fluvius.be kan ik de historiek van ons verbruik downloaden. Ik kies voor de kwartierwaarden, de meterstanden van onze digitale meter die per kwartier worden uitgelezen. De kwartierwaarden geven het nauwkeurigste beeld van onze elektriciteitsconsumptie, maar ze zijn alleen beschikbaar voor gezinnen met een digitale meter die het meetregime 3 activeren. Voor een dynamisch prijscontract of voor energiedelen of persoon-aan-persoonverkoop van elektriciteit heeft de energieleverancier die kwartierwaarden nodig. Particulieren betalen wel 1,19 euro per jaar extra voor het databeheer.
Vast, variabel of dynamisch
Bij de V-test maken we geen keuze tussen het type tarief. Met een dynamische prijs betalen consumenten een prijs die van uur tot uur verandert en de werkelijke kostprijs van de energie weerspiegelt op het moment dat ze die verbruiken. Een variabele prijs past de energieleverancier om de maand of om de drie maanden aan de geldende marktprijzen aan. Een vaste prijs ligt voor de looptijd van het contract vast.
‘Je tarief zal hoger zijn naarmate je meer risico’s bij de energieleverancier legt. Daarom is een vast tarief duurder dan een variabel of een dynamisch tarief’
Kris Voorspools, 70GigaWatt Consulting
“Je tarief zal hoger zijn naarmate je meer risico’s bij de energieleverancier legt”, zegt Kris Voorspools, onafhankelijk expert en zaakvoerder van het adviesbureau 70GigaWatt Consulting. “Energieleveranciers die energiecontracten met een vaste prijs aanbieden, lopen de grootste risico’s. De leverancier kan zich indekken tegen prijsschommelingen op de markt, maar weet niet precies hoeveel de consument zal verbruiken en kan zich dus niet perfect indekken. De leverancier rekent een premie aan voor dat risico. Als we enkel naar de kostprijs van de stroom voor de energieleverancier kijken, kun je stellen dat een vaste prijs het duurst is, een variabele prijs goedkoper en een dynamische prijs het goedkoopst.”
Er komen dan ook vooral dynamische en variabele tarieven als goedkopere alternatieven voor ons energiecontract uit de V-test. Opvallend: een contract met dynamische in plaats van variabele tarieven bij onze huidige leverancier Luminus levert ons volgens de V-test geen besparing op, maar zou een paar tientallen eurocenten per jaar duurder uitkomen.
Consumptie en injectie
We hebben nog maar een jaar zonnepanelen. We weten nu pas echt hoe belangrijk de injectietarieven zijn die energieleveranciers bieden voor de stroom die we aan het net terugleveren. Wie veel te veel stroom produceert met zijn zonnepanelen, doet er goed aan ook na te kijken hoeveel hij kan verdienen door de eigen zonnestroom terug op het net te zetten. De energiecontracten van EnergyVision bieden veruit de laagste tarieven voor de afname van elektriciteit (minder dan 31 eurocent per kilowattuur), maar de injectietarieven zijn ook bij de laagste op de markt (minder dan 2,3 eurocent per kilowattuur). Toch komt EnergyVision Stroom van ’t Zeetje als het beste contract uit de test voor onze situatie.
In theorie kunt u twee energiecontracten bij twee verschillende leveranciers combineren, maar in de praktijk zijn er maar weinig opties. Engie biedt met het Dynamic-contract bijvoorbeeld de mogelijkheid een relatief hoog dynamisch tarief voor injectie (gemiddeld 5,86 eurocent per kilowattuur) te combineren met een contract voor de afname van elektriciteit bij een andere leverancier. Wie enkel voor injectie een contract afsluit bij Engie, betaalt een vaste vergoeding van 114,95 euro. Volgens de V-test is het in ons geval, ondanks die extra kosten, voordeliger om een afnamecontract bij EnergyVision te combineren met een injectiecontract bij Engie. Die combinatie zou ons maar liefst een geschatte besparing van 141,64 euro per jaar, of bijna 12 euro per maand opleveren.
Andere criteria dan de prijs
Omdat EnergyVision nog maar een jaar actief is als energieleverancier, sluiten we dat bedrijf voorlopig uit. Dat is een puur persoonlijke keuze. Ook met Energy Knights en Frank Energie – die als tweede en derde goedkoopste uit de V-test komen – gaan we liever niet in zee, omdat beide bedrijven minder dan twee jaar actief zijn in Vlaanderen. Frank Energie krijgt in de V-test geen vijf sterren voor zijn dienstverlening. Volgens de klachtenindicator van de VREG zijn er maar enkele energieleverancier met meer klachten per duizend klanten dan Frank Energie. De energiebedrijven die het slechtste scoren in de klachtenindicator zijn TotalEnergies, Mega en Octa+. Voor Energy Knights is nog geen beoordeling van de service voorhanden.
Daarna scoren Ecopower en Dats24, de energieleverancier uit de Colruyt Group, het best in onze vergelijking. Ze hebben allebei als bijkomend voordeel dat de stroom 100 procent lokaal en groen opgewekt is. Met Ecopower Dynamische burgerstroom zouden we volgens de V-test naar schatting elk jaar 55,7 euro per jaar kunnen besparen, of 4,64 euro per maand. Met Elektriciteit Groen Variabel van Dats24 zou de besparing uitkomen op 42,04 euro per jaar, of 3,5 euro per maand. Bij allebei is er wel een belangrijke kanttekening.
Vooraleer we klant kunnen worden bij Ecopower, moeten we een coöperatief aandeel kopen, wat ons 250 euro zou kosten. In sommige jaren levert dat aandeel dividenden op, in andere jaren niet. Over het boekjaar 2023 keert Ecopower een dividend van 10 euro bruto uit. Daar blijft na afhouding van de roerende voorheffing nog 7 euro van over. Die roerende voorheffing kunnen we mogelijk nog terugeisen via onze belastingaangifte, als onze korf van 859 euro aan belastingvrije dividenden nog niet volledig gevuld is.
Het contract van Dats24 komt dan weer vooral goed uit de vergelijking door een eenmalige welkomstkorting van 50 euro, die pas op de rekening gestort wordt als we een jaar lang trouw blijven. We doen hoe dan ook minstens een keer per jaar deze oefening om zeker te zijn dat we niet veel te veel betalen voor onze elektriciteit. Het is beslist: we gaan in zee met Dats24.
Besparing door van energieleverancier te wisselen: naar schatting 42,04 euro per jaar
• Totaal: 3,5 euro/maand
Beluister ook wekelijks op zaterdag de rubriek Financiële Fitness in onze dagelijkse podcast Z 7 op 7
Tussenstand
Voorlopig hebben we 40,82 euro per maand bespaard. Nog 84,18 euro te gaan voor de beoogde 125 euro.
Financiële fitness
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier