Etienne De Callatay: ‘Fiscale voordelen voor sparen hebben geen zin’
“Het beste is om fiscale prikkels voor sparen gewoon af te schaffen,” zegt Etienne De Callatay, econoom van Bank Degroof. “Ze hebben immers geen impact op de hoeveelheid sparen, alleen op de spaarvorm.”
Studies wijzen uit dat fiscale voordelen weinig effect hebben op het gespaarde bedrag, enkel op de samenstelling van de spaarportefeuille.
“Mensen zullen misschien meer geld steken in een spaarboekje en minder in een kasbon,” zegt Etienne De Callatay, hoofdeconoom van Bank Degroof. “Maar op de totale hoeveelheid spaargeld hebben fiscale voordelen bijna geen invloed. De impact is te klein tegenover de budgettaire kost. Hetzelfde kan je zeggen voor pensioensparen.”
Fiscale prikkels zijn pas interessant als ze het gedrag veranderen, volgens de econoom. In het geval van sparen is dat nauwelijks het geval. “De overheid zou het geld beter gebruiken om aanwervingen of onderzoek door bedrijven fiscaal te stimuleren. In zulke gevallen is er wel een impact.”
Als je niettemin de fiscale prikkels voor het sparen wil behouden, moet je alle spaarvormen gelijk behandelen, volgens De Callatay. “Waarom een gunstige fiscale behandeling voor het spaarboekje, en niet voor de staatsbon bijvoorbeeld? Als Jan met de Pet rechtstreeks de overheid financiert, krijgt hij geen beloning. Als hij een omweg maakt via de bank, krijgt hij wel een voordeel, onder de vorm van vrijstelling van roerende voorheffing.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier