Economie eurozone nog dieper in de problemen
De economische motor van de eurozone sputtert in november nog wat meer dan gevreesd, blijkt uit de samengestelde managersindex van het Britse onderzoeksbureau Markit.
De samengestelde inkoopmanagersindex, die de bedrijvigheid in zowel de dienstensector als de industrie weerspiegelt, daalde van 52,1 in oktober tot 51,1 in november. Dat is het laagste peil in zestien maanden en duidt bovendien op een economische groei van amper 0,1 procent in het lopende kwartaal.
Een indexstand van 50 is de scheidingslijn tussen groei en krimp. Een score boven de 50 wijst op groei, een score daaronder op het omgekeerde.
Eerder deze week bleek uit de afzonderlijke PMI-index voor de industrie al dat de industriële bedrijvigheid in de eurozone niet langer toeneemt.
Markit Eurozone #PMI Composite Output Index falls from 52.1 in Oct to 16-month low of 51.1 http://t.co/7302y0Q84x http://t.co/dRR2lJUSnX
— Markit Economics (@MarkitEconomics) December 3, 2014
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Bij de vier grootste eurolanden steeg alleen in Italië de samengestelde index. In Duitsland was nog wel sprake van groei, maar kwam de index na een lichte daling op de laagste stand sinds juni 2013. Ook de Spaanse index bleef ondanks een daling wijzen op groei. De Franse index zakte verder weg en gaf daarmee voor de zevende maand op rij een krimp aan in de dienstensector en de industrie.
De ECB-top vergadert donderdag over zijn monetaire beleid. Met steunprogramma’s die in de afgelopen maanden werden aangekondigd, hoopte de centrale bank zowel de inflatie als de economische groei aan te jagen.
“De metingen wijzen uit dat het ECB-beleid nog geen betekenisvolle effecten heeft gehad op het consumenten- en ondernemersvertrouwen”, aldus hoofdeconoom Chris Williamson van Markit. “Waarschijnlijk zijn agressievere stappen nodig,” voegde hij eraan toe.
Volgens Philip Shaw, hoofdeconoom bij Investec gelden er ‘duidelijk neerwaartse risico’s voor de verschillende regio’s in de wereldeconomie, waaronder de eurozone en tot op zekere hoogte China’. “Cijfers van de eurozone tonen aan dat de economie er weliswaar op vooruit gaat, maar dan wel met een slakkengang, waardoor de druk op de ECB toeneemt”, aldus Shaw. (ANP/BO)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier