De samengestelde inkoopmanagersindex van Markit daalde in november tot 50,1, het laagste peil sinds juni 2013. Bovendien werd de eerdere flashraming voor oktober neerwaarts bijgesteld van 50,6 tot 50,4 .

Daarmee is de inkoopmanagersindex maar nipt boven de grens van 50 beland, de scheidingslijn tussen groei en krimp. De subindex voor de nieuwe orders bleef overigens onder de grens van 50 hangen op 48,7, het dieptepunt van het afgelopen anderhalf jaar. Een teken dat er niet op beterschap moet worden gerekend voor de maand december.

Opmerkelijk is dat de inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie, de locomotief van de eurozone, in november afklokte op 49,5, het laagste peil sinds juni 2013. De Duitse industrie kreeg voor het eerst in zestien maanden af te rekenen met een terugval van de exportorders. Bedrijven wijzen op een verminderde vraag vanuit China, de VS en andere Europese landen.

"De situatie in de eurozone is erger dan gevreesd," aldus Chris Williamson, hoofdeconoom bij Markit. Williamson waarschuwt dat het 'rot' uit de kern van de eurozone zich weleens zou kunnen verspreiden naar de andere regio's.

Hoewel de situatie in Spanje, Ierland en Nederland beter oogt dan in Duitsland, vreest Williamson namelijk dat die landen het herstel niet zullen kunnen handhaven als de economie in de grote drie niet aantrekt. (Reuters/BO)

De samengestelde inkoopmanagersindex van Markit daalde in november tot 50,1, het laagste peil sinds juni 2013. Bovendien werd de eerdere flashraming voor oktober neerwaarts bijgesteld van 50,6 tot 50,4 .Daarmee is de inkoopmanagersindex maar nipt boven de grens van 50 beland, de scheidingslijn tussen groei en krimp. De subindex voor de nieuwe orders bleef overigens onder de grens van 50 hangen op 48,7, het dieptepunt van het afgelopen anderhalf jaar. Een teken dat er niet op beterschap moet worden gerekend voor de maand december.Opmerkelijk is dat de inkoopmanagersindex voor de Duitse industrie, de locomotief van de eurozone, in november afklokte op 49,5, het laagste peil sinds juni 2013. De Duitse industrie kreeg voor het eerst in zestien maanden af te rekenen met een terugval van de exportorders. Bedrijven wijzen op een verminderde vraag vanuit China, de VS en andere Europese landen."De situatie in de eurozone is erger dan gevreesd," aldus Chris Williamson, hoofdeconoom bij Markit. Williamson waarschuwt dat het 'rot' uit de kern van de eurozone zich weleens zou kunnen verspreiden naar de andere regio's.Hoewel de situatie in Spanje, Ierland en Nederland beter oogt dan in Duitsland, vreest Williamson namelijk dat die landen het herstel niet zullen kunnen handhaven als de economie in de grote drie niet aantrekt. (Reuters/BO)