E-books: waar vindt u zakelijke vakliteratuur?

© Getty Images
Roel Van Espen medewerker Trends

E-books, de digitale varianten voor de klassieke paperbacks en hardcovers, zijn populairder dan ooit. Maar ze zijn er niet alleen voor uw amusement, er is ook heel wat vakliteratuur beschikbaar voor uw tablet of e-reader. Waar koopt u die het beste?

In de Nederlandse webwinkel bol.com kunt u zowat alles kopen, waaronder ook bijna anderhalf miljoen e-books. Als u er doorklikt op ‘Alle ebooks’, treft u een aantal zakelijke categorieën aan zoals ‘Bedrijfsleven & Management’ en ‘Economie & Financiën’, met daarin nog tal van subrubrieken. Die tellen samen meer dan 100.000 titels. Het gaat vooral om Engelstalige werken, maar wij vonden er ook een duizendtal Nederlandstalige digitale boeken.

Uit onze steekproef blijkt dat e-books bij bol.com een stuk goedkoper zijn dan hun papieren variant. Voor sommige digitale werken betaalt u zelfs minder dan de helft van de originele prijs:

E-books: waar vindt u zakelijke vakliteratuur?

Een andere bekende aanbieder van digitale literatuur is het Australische eBooks.com. Op die website treft u meer dan 1,2 miljoen Engelstalige werken aan. In de categorie ‘Business’ alleen al telden wij zo’n 150.000 stuks, onderverdeeld in tientallen subrubrieken die vaak erg gespecialiseerd zijn. We vonden hier bijvoorbeeld heel wat titels over onder meer leiderschap, e-commerce en timemanagement terug.

Een voordeel van e-books is niet alleen dat ze meteen beschikbaar zijn (ze hoeven niet te worden opgestuurd), maar ook dat u ze vooraf kunt inkijken. Zowel bij bol.com als eBooks.com vindt u previews, maar bij Google Books zijn die doorgaans veel uitgebreider. In veel gevallen ontbreekt slechts hier en daar een pagina in de voorvertoning, zodat u de kans krijgt uitvoerig kennis te maken met de inhoud.

Google Books biedt niet de mogelijkheid om te browsen door de verschillende zakelijke categorieën. Inspiratie opdoen is hier dus moeilijker dan bij bol.com of eBooks.com. Bevalt een boek u, dan kunt u het rechtstreeks aankopen via de rode knop. U wordt dan omgeleid naar de boekenafdeling van Google Play. Uit onze steekproef blijkt dat u er goed aan doet de prijzen in de verschillende webwinkels te vergelijken:

E-books: waar vindt u zakelijke vakliteratuur?

Liever een abonnement

De individuele e-books die u in de genoemde onlineshops koopt, kunt u onbeperkt lezen op uw favoriete apparaat. Ze blijven na de aankoop ook permanent in uw bezit. In een wereld met aanbieders zoals Netflix en Spotify mag het evenwel niet verwonderen dat er ook huurformules voor digitale boeken bestaan. Voor een vast bedrag per maand bieden die u onbeperkt toegang tot een ruim assortiment.

Kobo Plus verzamelt ongeveer 250.000 Nederlandstalige en Engelstalige e-books. Voor 9,99 euro per maand leest u er zoveel u maar wilt, op uw Kobo-e-reader of via de speciale app op uw tablet. Er is een zakelijke ‘Business & Financiën’-categorie, met daarin subrubrieken zoals ‘Financiën & Investeren’, ‘Management & Leiderschap’ en ‘Marketing & Sales’.

Handig is dat u Kobo Plus eerst gedurende dertig dagen gratis kunt uitproberen. Nadien kunt u uw abonnement op elk moment weer opzeggen. Extra leuk is dat u met zo’n huurformule niet beperkt bent tot louter zakelijke literatuur: u en uw gezinsleden krijgen permanent toegang tot het volledige gamma, dat ook heel veel titels bevat in andere genres, zoals detectiveverhalen, thrillers, sciencefictionwerken, kinderboeken en biografieën.

Bookmate geeft toegang tot maar liefst 12 miljoen e-books in twaalf talen, waaronder het Nederlands. Dat gebeurt via een app voor iOS, Android of Windows. Daarin is een afzonderlijke ‘Business en Management’-afdeling. U kunt het uitgebreide gamma gedurende zeven dagen gratis ontdekken, en daarna bedraagt het maandelijkse abonnementsgeld 9,99 euro. Opzeggen kan wanneer u maar wilt.

Scribd beperkt zich tot een – weliswaar ruim – Engelstalig aanbod aan digitale boeken. Er is een zakelijke, goedgevulde ‘Career & Money’-rubriek, met daarin subrubrieken zoals ‘Entrepreneurship’, ‘Leadership & Mentoring’ en ‘Time Management’. U betaalt 8,99 dollar per maand (dat komt overeen met zo’n 8 euro), na dertig dagen kosteloos uitproberen. De e-books die u via Scribd huurt, kunnen op verschillende e-readers en tablets worden gelezen.

Het Engelse Perlego focust louter op zakelijke en academische boeken, maar is een stuk duurder dan de andere spelers. U betaalt hier per maand omgerekend 16,50 euro (bij maandelijkse facturatie) of 11 euro (bij jaarlijkse facturatie). Gratis uittesten kan ook en studenten kunnen een korting van 20 procent aanvragen. U vindt er 200.000 zakelijke titels, en een team van experts stelt handige leeslijsten samen rond specifieke professionele thema’s. De werken leest u in de Perlego-app of op de website.

GetAbstract ten slotte is een buitenbeentje: die website verzamelt samenvattingen van ruim 20.000 non-fictieboeken en specifieke vakliteratuur in een handig e-bookformaat. Elke synthese bevat een beoordeling, de belangrijkste elementen van het boek, een overzicht, relevante citaten en een biografie van de auteur. Het geheel neemt u door in minder dan tien minuten. Zo bent u weer helemaal mee. U betaalt hiervoor 99 euro voor een volledig jaar toegang.

Wat moet u onthouden?

Zakelijke e-books zijn doorgaans veel goedkoper dan hun papieren variant: voor sommige werken betaalt u zelfs minder dan de helft van de originele prijs. U doet er wel goed aan de prijzen in meerdere webwinkels te vergelijken, want die kunnen sterk afwijken. Overweeg zeker ook een abonnementsformule: voor meestal nog geen tien euro per maand geeft die u permanent toegang tot duizenden titels.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content