Duitse gasvoorraden voor meer dan 90 procent gevuld, Europese gasprijzen blijven dalen
Ondanks dat er geen aardgas uit Rusland meer wordt geleverd, zijn de Duitse gasvoorraden voor meer dan 90 procent gevuld. Dat blijkt uit data die maandagavond zijn vrijgegeven.
De gasopslagfaciliteiten zijn voor 90,07 procent gevuld. De wet schrijft voor dat de Duitse gasvoorraden tegen 1 november voor 95 procent moeten zijn gevuld. Daarmee kan het gasverbruik van Duitsland in januari en februari worden gedekt. De gasvoorraden dienen als buffer op de gasmarkt. Normaal zijn ze bij de start van het stookseizoen in de herfst goed gevuld, om tegen het voorjaar leger te raken. Op koude winterdagen wordt 60 procent van het Duitse gasvebruik gedekt door de voorraden.
De Duitse regering wil zo goed mogelijk de winter aanvatten, door de gasvoorraden zo vol mogelijk te krijgen. De Duitsers krijgen nu vooral gas via pijpleidingen uit Noorwegen, Nederland en België. Zeebrugge is een belangrijke hub voor de transit van aardgas in Europa. Tegen eind dit jaar moet ook aardgas aangevoerd worden vanuit de eerste nieuwe drijvende terminals voor de kust in het noorden van Duitsland.
Europese gasprijs blijft dalen
Ook dinsdag blijft de gasprijs in Europa dalen, voor de vierde sessie op rij. Het gaat om de laagste prijs sinds eind juli.
Op de toonaangevende Nederlandse termijnmarkt zakt de gasprijs dinsdagochtend ruim 6 procent tot 170 euro per megawattuur. Maar dat is wel nog altijd zeven keer hoger dan het gewone jaargemiddelde. De maatregelen die heel wat landen in Europa hebben genomen om de energiecrisis te bekampen, beginnen effect te hebben, schrijft het financiële persagentschap Bloomberg.
Grootverbruikers als Duitsland en het Verenigd Koninkrijk hebben hun afhankelijkheid van Russisch gas afgebouwd. Daarnaast werkt ook de Europese Commissie aan maatregelen. Bovendien blijkt dat de Europese gasvoorraden voor zowat 86 procent zijn gevuld, of iets beter dan het vijfjarige gemiddelde.