De beste aandelen volgens Danny Reweghs (Inside Beleggen) en Frank Vranken (BNP Paribas Fortis)
Als u volgend jaar niet belegt in aandelen, ontzegt u uw portefeuille het weinige rendement dat de markten nog te bieden hebben. Acht experts geven hun drie favoriete Europese aandelen en hun favoriete Belgische aandeel voor de komende maanden. Eén ding springt in het oog: 2013 wordt een heel defensief beleggingsjaar.
De beste aandelen voor 2013 volgens Danny Reweghs (Inside Beleggen)
Energie als speerpunt
Europese aandelen
De zoektocht naar nieuwe oliereserves werpt vruchten af voor Total. Tegen 2017 wil de Franse energiereus 3 miljoen vaten olie per jaar op de markt brengen. Die doelstelling is ambitieus, want de huidige jaarproductie schommelt rond de 2,2 miljoen vaten. Toch noteert het aandeel tegen een behoorlijke korting ten opzichte van de concurrentie. De waardering tegen 7 keer de verwachte winst is erg laag. Total is een defensieve stabiele waarde voor de goede huisvader-belegger.
Het aandeel van Kali und Salz (K+S) heeft in 2012 beduidend zwakker gepresteerd dan de DAX-index. Dat kwam doordat de winter van 2011, die minder streng was dan de twee vorige, woog op de zoutactiviteiten van de groep, waarin K+S de wereldmarktleider is. Daarnaast is het bedrijf de grootste Europese producent van kaliumhoudende meststoffen. Die markt heeft mooie perspectieven op lange termijn. Door de groei van de wereldbevolking en de veranderende eetgewoonten in de opkomende landen neemt de noodzaak toe om de productiviteit in de landbouw fors op te voeren. Ondanks het vooruitzicht van een hoger dividend staat de koers op het laagste peil van de afgelopen jaren. Het aandeel noteert tegen 10 keer de verwachte winst.
De sector van de olie- en gasexploratie heeft de wind in de zeilen. Fred Olsen Energy is een kleinere specialist in de verhuur van olieboorinstallaties om nieuwe olie- en gasvelden te exploreren op zee. Het heeft enkele nieuwe lucratieve verhuurcontracten afgesloten, waaronder een contract van iets meer dan 1 miljard dollar voor een boorplatform waarvan de constructie pas onlangs werd opgestart. Met een geschatte koers-winstverhouding van 8 voor 2012 en 2013 is het aandeel nog altijd goedkoop. Bovendien is Fred Olsen traditioneel een stevige dividendbetaler.
Belgisch aandeel
Elia heeft nog tot 2022 een monopolie als de beheerder van het Belgische elektriciteitsnetwerk. In 2010 deed het bedrijf een enorme stap vooruit met de gedeeltelijke – en goedkope – overname van 50Hertz, de netbeheerder in het oosten van Duitsland, met Berlijn als centrum. Het nieuwe duo behoorde meteen tot de Europese top vijf in zijn sector. De winst van het bedrijf hangt af van factoren zoals het Belgische inflatiecijfer en de rente op tienjarige Belgische overheidsobligaties (OLO’s). Daardoor kan Elia een steeds hoger dividend uitkeren. Het brutodividendrendement bedraagt 5 procent en de koers noteert onder de boekwaarde, terwijl het aandeel dankzij 50Hertz nog winstgroeipotentieel heeft.
De beste aandelen voor 2013 volgens Frank Vranken (BNP Paribas Fortis)
Balans boven alles
Europese aandelen
De farmareus Roche Holding profiteert van de goede prestaties van zijn kankergeneesmiddelen Herceptin (+14%), Avastin (+11%) en Rituxan (+11%). De opvolger van Herceptin, Perjeta, verkoopt goed in de Verenigde Staten en wordt al door 30 procent van de nieuwe patiënten gebruikt. Het aandeel van de opkomende landen in de omzet van de groep groeit elk jaar met meer dan 10 procent.
Het profiel van Total blijft aantrekkelijk. Tegen 2014 zal de winst per aandeel naar verwachting stijgen met gemiddeld 2,4 procent per jaar, tegenover 0,2 procent voor de hele sector. Bovendien heeft de Franse energiegroep aangekondigd dat ze haar kwartaaldividend optrekt met 3,5 procent tot 0,59 euro. Daaruit blijkt dat Total vertrouwen heeft in zijn groeivooruitzichten. Naast zijn dividendrendement – het hoogste uit de sector – heeft het nog andere troeven, waaronder een sterke balans (rating AA- door S&P) en een sterke stijging van het aantal winstgevende projecten.
Het management van DSM handhaaft zijn vooruitzichten voor 2013, hoewel het door de crisis meer voorzichtigheid in acht neemt voor de cijfers van het tweede halfjaar. Het bedrijf beschikt over een stabiele balans en het heeft een bijkomend programma voor winstoptimalisatie aangekondigd. Het aandeel is aantrekkelijk gewaardeerd, maar het kan op korte termijn mogelijk iets minder goed presteren.
Belgisch aandeel
Met zijn solide netwerken voor vaste en mobiele telefonie heeft Belgacom alle kaarten in handen om een gecombineerd residentieel aanbod aan te bieden. In het bedrijfssegment is het duidelijk de grootste speler en met de ICT-diensten die het in portefeuille heeft, heeft de groep het compleetste dienstenaanbod van de markt. De resultaten bevestigen de kwaliteiten van Belgacom. Het aandeel blijft goedkoop.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier