De beste aandelen volgens Cédric Boitte (Accioz) en Dexia Asset Management

© belga

Als u volgend jaar niet belegt in aandelen, ontzegt u uw portefeuille het weinige rendement dat de markten nog te bieden hebben. Acht experts geven hun drie favoriete Europese aandelen en hun favoriete Belgische aandeel voor de komende maanden. Eén ding springt in het oog: 2013 wordt een heel defensief beleggingsjaar.

De beste aandelen voor 2013 volgens Cédric Boitte (AccioZ)

Frankrijk boven

Europese aandelen

Valeo, de Franse toeleverancier voor de automobielsector, slaagt erin de zwakte van de Europese markt te compenseren door sterker aanwezig te zijn in de opkomende landen. In de eerste negen maanden van 2012 haalde het bedrijf 29 procent van zijn omzet uit Azië, tegenover 23 procent in 2011. Valeo plukt ook de vruchten van zijn nieuwe strategische koers, die is gericht op comfort (automatisch parkeren), veiligheid (verlichting) en milieubescherming (stop-startsysteem). De groep heeft weinig schulden (nettoschuld van 0,4 keer de ebitda). Ondanks al die troeven is het aandeel heel goedkoop met een koers-winstverhouding van 6,8 voor 2012.

De Europese telecomsector heeft de voorbije jaren zwaar geleden onder de moeilijke economische omstandigheden, de sterkere concurrentie en de daling van de gereguleerde tarieven. Maar de vooruitzichten beginnen te verbeteren. We geven de voorkeur aan France Télécom, omdat het zijn marktleiderschap in Frankrijk combineert met sterke posities in de mobiele telefonie in Oost-Europa en een goede aanwezigheid in Afrika.

De grootste Europese doe-het-zelfgroep Kingfisher, met winkels zoals B&Q en Castorama, heeft de voorbije zomer geleden onder het slechte weer, maar ze zit strategisch nog altijd op het goede spoor. De Britse distributeur zet in op zijn eigen merken om zijn rentabiliteit te verbeteren en breidt zijn activiteiten geografisch nog uit. Naast zijn historische markten – het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk, waar het telkens 40 procent van zijn omzet vandaan haalt – is Kingfisher ook actief in Polen, Turkije en China. Het bedrijf heeft geen nettoschuld. Het aandeel is veel lager gewaardeerd dan dat van zijn twee grootste concurrenten, de Amerikaanse groepen Lowe en Home Depot: 12,2 keer de winst tegenover meer dan 20 keer de winst.

Belgisch aandeel

Het biotechbedrijf TiGenix heeft een moeilijke weg afgelegd sinds zijn beursgang in 2007. Maar de aankondiging van de terugbetaling van ChondroCelect in Nederland, goede wetenschappelijke resultaten en de benoeming van Jean Stéphenne tot voorzitter hebben het tij doen keren. Die gunstige tendens zal zich wellicht doorzetten.

De beste aandelen voor 2013 volgens Dexia Asset Management

Focus op consumptie

Europese aandelen

Richemont, de op één na grootste luxegroep ter wereld, is actief in het segment van horloges en juwelen. Het concurrentievoordeel van de groep is te danken aan diverse factoren, zoals haar uitstekende merkenportefeuille en haar sterke prijszettingsmacht. Een andere troef is haar grote blootstelling aan het toerisme. De portefeuille van Richemont is voldoende gediversifieerd, met merken die zich richten tot verschillende categorieën van klanten. Die spreiding verklaart waarom Richemont beter presteert dan veel concurrenten.

Diageo heeft zich heruitgevonden. De wereldleider in het segment van de sterkedranken – met merken als J&B, Johnnie Walker en Smirnoff – is innoverender en efficiënter dan zijn concurrenten, vooral in de logistiek. Een van de belangrijkste troeven van de groep is haar blootstelling aan de opkomende markten en aan de wereldwijde economie (40% in de Verenigde Staten). De groei van Diageo is stabiel en gediversifieerd, zijn schulden zijn laag en het bedrijf beschikt over solide kasstromen.

Reckitt Benckiser is een innoverend bedrijf dat actief is in de verkoop van huishoudproducten met een hoge toegevoegde waarde, met merken zoals Woolite, Vanish, Calgon, Finish, Air Wick en Harpic. Onlangs heeft Reckitt zijn activiteiten uitgebreid in het segment van de gezondheidszorg en de OTC-geneesmiddelen, waarin het merken heeft zoals Nurofen, Strepsils en Scholl. Die producten zijn zeer interessant door hun groeimogelijkheden, hun hoge marges en de merktrouw van de klanten van Reckitt. Het bedrijf heeft ook zijn aanwezigheid op de opkomende markten versterkt. De groep realiseert er vandaag 35 procent van haar omzet en ze drijft haar investeringen nog verder op.

Belgisch aandeel

KBC is actief in België, Tsjechië en Slowakije. Door haar activiteiten op die drie markten kan de bank sterke kasstromen genereren. Die liquiditeiten zijn nodig om de lasten uit het verleden te kunnen dragen: een solvabiliteit die zwak blijft, een kredietportefeuille van 16 miljard euro op de Ierse markt, de kwetsbaarheid van de grootste aandeelhouders die hoge schulden torsen (CERA, Ancora) en de blootstelling aan Hongarije. In die omstandigheden verwachten we de komende twee jaar geen hoge dividenden. Maar zodra de overheidssteun is terugbetaald, is KBC een zeer rendabele bank, en dat zullen we ongetwijfeld merken aan de koers van het aandeel. We verwachten dat ze geleidelijk aan in de richting van het koersdoel van bijna 35 euro evolueert.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content