De autoverzekering voor jongeren
Mijn zoon heeft net een auto gekocht. Hij moet nu een verzekering zien te krijgen. Maar voor jonge bestuurders kosten die heel veel. En dus denk ik eraan de verzekering op mijn naam te nemen, want dan is ze goedkoper. Mag dat?
Het is verleidelijk, maar nee, dat mag niet. Mocht uw zoon een ongeval hebben met zijn auto en de verzekering staat op uw naam, dan kan de verzekeringsmaatschappij de schade op u verhalen.
Gelukkig zijn er andere manieren om de verzekeringspremie van een jonge bestuurders op een wettelijke manier te drukken. U kunt bijvoorbeeld de verzekering op uw naam nemen, en uw kind opgeven als een van de regelmatige bestuurders. De verzekeringsmaatschappij moet daarvan op de hoogte worden gebracht, en ze moet akkoord gaan. Uw premie zal dan 10 à 15 procent hoger zijn dan normaal. En ook de vrijstelling wordt verhoogd, vooral als uw kind een ongeval zou hebben in het weekend. Maar al bij al blijft de premie binnen de perken.
Een andere oplossing is een het zogenaamde ‘contract 29/29’. Het tarief is dat voor een 29-jarige, verhoogd met 29 procent. Dat is weliswaar nog altijd goedkoper dan het gewone tarief voor een jonge bestuurder, maar er zijn wel strenge voorwaarden aan verbonden. De jongere mag bijvoorbeeld in het weekend of op feestdagen ‘s nachts niet rijden. Interessant is ook de rijstage. Sommige verzekeraars geven jongeren een korting tot 20 procent als ze een bijkomende opleiding volgen bij een erkende instelling.
Op de website http://www.autoverzekering-berekenen.be/ kunt u de tarieven en voorwaarden van de verzekeringsmaatschappijen vergelijken.
Vraag van de week
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier