Verschil tussen vaste en variabele energieprijs tikt aan tot honderden euro’s per jaar


De Vlaamse Nutsregulator stelt grote prijsverschillen vast tussen energiecontracten met een vaste prijs enerzijds en een variabele en dynamische prijs anderzijds. Volgens de regulator betaalden het afgelopen jaar zo’n 500 Vlaamse gezinnen op sommige momenten in de lente en de zomer om eigen zonnestroom op het net te mogen zetten.
De Vlaamse Nutsregulator komt tot de vaststelling dat een doorsnee Vlaams gezin gemiddeld 1.144 euro voor elektriciteit en 1.439 euro voor aardgas betaalde in 2024. Wie koos voor een energiecontract met vaste prijzen, betaalde gemiddeld 254 euro meer voor elektriciteit en 375 euro meer voor aardgas dan wie koos voor een contract met variabele prijzen. De onafhankelijke energieconsulent Kris Voorspools (70GigaWatt) legde eerder al uit dat de energieleveranciers met een vaste prijs een risico nemen en dat ze daarvoor een risicopremie aanrekenen aan de klanten. Een op de vier Vlaamse gezinnen had eind vorig jaar een contract met vaste prijzen.
Gemiddeld deed een Vlaams gezin met dynamische prijzen, die van uur tot uur kunnen verschillen, een voordeel van 45 euro ten opzichte van variabele prijzen en 299 euro ten opzichte van vaste prijzen. Om een voordeel te doen met een dynamische prijszetting moeten consumenten heel bewust omspringen met energie en het liefst een aantal slimme toestellen in huis hebben, die energie verbruiken op het moment dat er een stroomoverschot is en de prijzen op hun laagste peil van de dag zitten.
Het grootste prijsverschil zit tussen de variabele en de vaste prijzen. De regering-De Wever wil de opzegvergoeding opnieuw invoeren, in de hoop dat dat de vaste prijzen wat naar beneden kan halen.
Duurste versus goedkoopste contracten
Eind 2024 telde de Vlaamse Nutsregulator maar liefst 773 verschillende contracten voor elektriciteit en 597 voor aardgas. “Sommige van die contracten worden onder dezelfde naam verkocht, maar hebben een andere prijsformule. De prijzen en formules in het contractaanbod kunnen elke maand veranderen”, weet woordvoerder Barbara Janssens. De regulator berekende een gemiddelde prijs per energieleverancier door de prijs van elk contract te vermenigvuldigen met het percentage klanten met dat contract. “Het verschil in de gemiddelde prijs tussen leveranciers in 2024 liep op tot 172 euro voor variabele elektriciteitscontracten en tot 161 euro voor vaste. Voor aardgas gaat het om een verschil van 332 euro voor variabele en 255 euro voor vaste contracten.”
Het loont met andere woorden om contracten te vergelijken via prijsvergelijkingswebsites zoals de V-Test van de Vlaamse Nutsregulator. “Achter de gemiddelde prijzen schuilen bij enkele leveranciers een aantal zeer dure contracten. Meestal zijn dat contracten die werden afgesloten voor 2024.” Het verschil tussen de 10 procent duurste en 10 procent goedkoopste contracten voor elektriciteit tikte aan tot gemiddeld 700 euro per jaar. Het verschil tussen de 10 procent duurste en 10 procent goedkoopste contracten voor gas beliep zelfs nog meer: gemiddeld bijna 1.100 euro per jaar.
Wat leverden zonnepanelen op?
Een Vlaams gezin met zonnepanelen bespaarde het afgelopen jaar gemiddeld 372 euro door het gebruik van eigen zonnestroom en kreeg daarnaast gemiddeld 75 euro betaald voor de injectie van stroom op het net. Negatieve terugleververgoedingen waren in 2024 eerder uitzonderlijk, volgens de Vlaamse Nutsregulator. Toch was de prijsformule bij twee contracten zodanig nadelig dat een doorsnee gezin met zonnepanelen over heel 2024 maar liefst 90 euro moest betalen, in plaats van een vergoeding te krijgen voor de geïnjecteerde stroom. Zo’n 500 Vlaamse gezinnen met een variabel contract betaalden in een aantal lente- en zomermaanden om eigen zonnestroom op het net te mogen zetten.
De Vlaamse Energieregulator lanceert ook een nieuw prijzendashboard, dat toont hoeveel Vlamingen de voorbije maand gemiddeld betaalden voor hun energie.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier