De plus- en minpunten van refurbished apparaten: goedkoper en duurzamer dan nieuw

Roel Van Espen medewerker Trends

Refurbished toestellen aankopen hoort helemaal thuis in de circulaire economie, die Europa met nieuwe regels een duw in de rug wil geven. Gereviseerde apparaten zijn bovendien goedkoper dan nieuwe. Maar er zijn ook enkele aandachtspunten.

Nieuwe Europese regels en richtlijnen

Op 24 april heeft het ­Europese Parlement het licht op groen gezet voor wetgeving die de afvalberg moet verkleinen. Er zijn onder meer doelstellingen voor het verminderen van verpakkingsmateriaal: -5 procent tegen 2030, -10 procent tegen 2035 en -15 procent ­tegen 2040. Het recht op ­repareren werd een dag eerder door de Europese volksvertegenwoordigers aangenomen. Dat houdt in dat de ­producenten ook buiten de garantieperiode producten moeten repareren tegen een redelijke prijs en binnen een redelijke termijn. Er moeten ook reserveonderdelen, handleidingen en gereedschap ­beschikbaar zijn. Er moeten voldoende stimulansen zijn voor consumenten om een ­reparatie te verkiezen boven nieuwe spullen. Ook de verkoop van refurbished of ­vernieuwde producten krijgt een bevoorrechte plek.

Elektrische en elektronische toestellen worden vaak te snel afgeschreven. Elektronisch afval is een van de sterkst stijgende afvalstromen. In 2019 ging het volgens de globale E-waste Monitor om 53,6 miljoen ton wereldwijd. Tegen 2030 zou dat 74,7 miljoen ton zijn, en in 2050 zelfs 110 miljoen ton. Die evolutie vormt een aanzienlijke bedreiging voor onze planeet.

De overstap van een lineaire naar een circulaire economie kan het tij keren. In een circulaire economie ligt de focus op het hergebruik van producten en grondstoffen. In die context is een belangrijke rol weggelegd voor refurbished producten: gebruikte toestellen die gereviseerd worden, zodat ze een tweede leven krijgen. De populariteit ervan zit in de lift, zowel bij particulieren als bij bedrijven.

Gespecialiseerde aanbieders als Swappie, Renewd en BackMarket richten zich ook almaar vaker tot professionele gebruikers. En ook algemene retailers als MediaMarkt, Krëfel en Coolblue springen mee op de kar. Bovendien hebben verschillende elektronicamerken, zoals Apple, Samsung, Microsoft, Dell, HP en Lenovo, hun eigen refurbished circuit opgezet. Door te werken met erkende en gecertificeerde experts willen zij de kwaliteit van de revisies van hun producten waarborgen.

 Nieuwe smartphoneRefurbished smartphoneVerschil
Uitgestoten CO256 kg11 kg45 kg
Gebruikte grondstoffen44 kg4 tot 10 kg34 tot 40 kg
Bron: Backmarket

Impact op de planeet

In welke mate een consument of bedrijf zijn ecologische voetafdruk verkleint door te kiezen voor een refurbished in plaats van een nieuw toestel, hangt af van het apparaat. Swappie beweert dat de CO2-besparing van een gereviseerde telefoon gemiddeld 78 procent bedraagt ten opzichte van een nieuwe. Volgens Backmarket zou refurbished drie keer minder impact hebben dan de productie van een nieuw toestel. Volgens Econocom is de productie van vier nieuwe laptops even vervuilend als een vlucht van Brussel naar New York. Een vaststaand feit is dat refurbishing de levenscyclus van producten gevoelig verlengt, verspilling (van onder andere schaarse grondstoffen) vermijdt, de afvalberg sterk verkleint, en de emissies (bij productie en transport) van CO2 en andere schadelijke stoffen reduceert.

Goedkoper dan nieuw

Daarnaast is er het financiële aspect. Gereviseerde toestellen zijn goedkoper dan nieuwe, maar de besparing hangt ook weer af van het product. Apple houdt het op 15 procent. De staat van het apparaat – A-grade (zo goed als nieuw) versus B-grade (met lichte gebruikssporen) – heeft ook een invloed. Prijzen vergelijken is sowieso de boodschap.

Het vertrouwen in de tweedehandsmarkt is, zeker bij professionele gebruikers, niet altijd even groot. Een refurbished toestel is evenwel niet hetzelfde als een klassiek tweedehandsproduct. Het wordt in principe grondig nagekeken, getest, geüpdatet, gereinigd en, indien nodig, hersteld. Het start daardoor aan een tweede leven met een schone lei.

Weet wel dat de term ‘refurbished’ niet gereglementeerd is. Niet elke speler vervangt verouderde of beschadigde onderdelen door wisselstukken van de originele fabrikant. Ook de batterij van een refurbished toestel is niet altijd splinternieuw. Vaak wordt 85 of 80 procent van de maximumcapaciteit als een grens voor vervanging beschouwd.

Een refurbished toestel is evenwel niet hetzelfde als een klassiek tweedehandsproduct. Het wordt in principe grondig nagekeken, getest, geüpdatet, gereinigd en, indien nodig, hersteld.

Ook belangrijk is het feit dat een gereviseerde computer meestal niet van de nieuwste generatie is. Een wat ouder model kan perfect werken, maar het is niet altijd zeker dat het besturingssysteem in de toekomst alle (beveiligings)updates zal kunnen blijven installeren.

Wat met de garantie?

Koopt u een nieuw product, dan heb u als particulier recht op twee jaar wettelijke garantie. Voor tweedehandsgoederen mag de verkoper die termijn inkorten tot één jaar. Omdat er geen welomlijnde definitie van ‘refurbished’ bestaat, mag u ervan uitgaan dat zulke producten onder dezelfde regel vallen. Vermeldt de verkoper daarover niets in zijn voorwaarden, dan geldt de officiële garantietermijn van twee jaar.

In de praktijk blijken de termijnen te verschillen naargelang het platform waarop de gereviseerde toestellen worden aangeboden. Vaak worden ze uit commerciële overwegingen zelfs uitgebreid tot drie jaar.

De wettelijke garantietermijn geldt weliswaar alleen voor particuliere kopers, niet voor professionals. Toch blijken nogal wat aanbieders vaak ook op zijn minst één jaar garantie te bieden aan hun zakelijke klanten. Maak daarover steeds duidelijke afspraken met de verkoper.

Extra aandachtspunten

De keuze van een betrouwbare aankooppartner is sowieso cruciaal. Het Nederlandse Refurbished.nl, dat in ons land opereert via Refurbished.be, kwam vorig jaar bijvoorbeeld in opspraak, met financiële problemen.

Bijkomende aandachtspunten zijn de beschikbaarheid en het aanbod van de toestellen. Wanneer een onderneming bijvoorbeeld in één keer tien dezelfde laptops voor haar werknemers wil aankopen, dan kan dat niet altijd meteen bij een refurbisher. Die is nu eenmaal afhankelijk van wat hij binnenkrijgt. Hebt u haast, dan bent u dus mogelijk genoodzaakt terug te vallen op het klassieke verkoopnet.

Ook de aftersalesservice is, zeker in een zakelijke context, een belangrijk punt van aandacht. Informeer of en in welke mate u aanspraak blijft maken op de ondersteuning van de fabrikant.

Duurzaamheidsrapportering voert mee de druk op

De Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht grote en beursgenoteerde ondernemingen om in de toekomst formeel te rapporteren over allerlei duurzaamheidsthema’s in hun jaarverslag. Daarvoor gelden specifieke criteria wat betreft het balanstotaal, de jaaromzet en het aantal werknemers.

Maar ook als uw bedrijf vandaag nog niet onder de wettelijke verplichting valt, zal het toch steeds vaker naar zijn ESG-inspanningen (Environment, Social en Governance) gevraagd worden door de diverse stakeholders. Denk onder meer aan klanten, (potentiële) medewerkers, lokale gemeenschappen, aandeelhouders, investeerders en financierders. Refurbished aankopen getuigen alvast van een duurzaam aankoopbeleid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content