Bpost-topman Van Gerven: ‘Onbegrijpelijk dat postzegels niet duurder mogen worden’
Koen van Gerven, CEO van bpost, is niet te spreken over de beslissing van telecomregulator BIPT die het bpost belet om postzegels duurder te maken.
De beslissing van regulator BIPT om de gevraagde prijsverhoging van postzegels bij bpost niet goed te keuren, is volgens CEO Koen van Gerven niet alleen ‘onbegrijpelijk’ en ‘onaanvaardbaar’, maar ook ‘onverantwoordelijk’. Dat zei de topman woensdag op de algemene vergadering van het postbedrijf.
“Voor internationale investeerders is dit nog maar eens het bewijs van de onbetrouwbare regelgeving in ons land. Een investeerder in Londen bestempelde België als Mickey Mouse-land”, aldus Van Gerven.
Bpost gaat nog voor het einde van de maand tegen de beslissing van het BIPT beroep aantekenen, bevestigde hij.
Het postbedrijf kondigde eind maart al aan dat er juridische stappen zouden volgen. De beslissing is volgens bpost overigens in strijd met de Belgische en Europese wetgeving. “Het postbedrijf bestudeert de beslissing in detail en zal dan ook ‘alle mogelijke juridische stappen nemen om ze aan te vechten’, luidde het toen. De tarieven voor postzegels blijven dit jaar ongewijzigd.
Het gaat wel om een tijdrovende procedure bij het hof van beroep, verduidelijkte Van Gerven woensdag aan een aandeelhouder. “Maar ook in het verleden zijn we al in beroep gegaan tegen beslissingen van het BIPT, waarbij we over de hele lijn gelijk hebben gekregen”, klonk het.
Van Gerven wees erop dat het voorstel van prijsverhoging voor postzegels licht hoger lag dan de inflatie en dus geen verrassing inhield. “We zijn een personeelintensief bedrijf en de automatische loonindexering (die vanaf juli wordt verwacht, red.) moet worden gedragen. Daarnaast hebben de postrondes een grote vaste kost, ook als de volumes dalen”.
Volgens de CEO voeren alle postbedrijven een actief prijsbeleid en bevindt bpost zich met zijn postzegelprijzen in de middenmoot. “Door de beslissing van het BIPT wordt de sociale vrede bij bpost te grabbel gegooid en verzwakken we onze positie op een sterk concurrentiële markt”, voegde hij er nog aan toe.
ver hoeveel de beslissing van het BIPT het bedrijf gaat kosten, trad hij niet in detail, maar analist Ruben Devos van KBCS schat de gederfde inkomsten op 20 à 25 miljoen euro.