Beursblog: Waarom de Bel-20 achterblijft

BEL20 © Belga
Jef Poortmans
Jef Poortmans redacteur bij Trends

De Belgische beurs doet het dit jaar slecht tegenover die in de buurlanden. Maar daar zijn goede redenen voor.

De Bel-20-index is een serieuze achterblijver op de Europese beurzen dit jaar. Die laatste zetten sinds januari een koersrendement van 9 à 11 procent neer. De Belgische sterindex daarentegen klokt af op -3 procent.

Naar de redenen daarvoor hoeft niet ver te worden gezocht. AB Inbev weegt het zwaarst in de index. De koers van de bierreus ging met 8 procent achteruit dit jaar. Die koersdaling schaafde 34 punten af van de index. Alleen de koerstuimeling van de materialengroep Umicore woog nog zwaarder op de Bel-20, met -45 punten.

Verder speelt de samenstelling van de Belgische beurskorf het koersverloop parten. Het afgelopen halfjaar deden vooral groei-en techaandelen het goed, in tegenstelling tot de meer klassieke bedrijven zoals de industrie, de banken en de producenten van consumentengoederen, die oververtegenwoordigd zijn in de Belgische index.

De Nederlandse AEX heeft wel de juiste spelers aan boord om van het beurssentiment van de afgelopen zes maanden te profiteren. Chipbedrijven als BESI, ASMI en vooral ASML hebben de Nederlandse index hoger gestuwd, terwijl de verliezers minder zwaar wegen.

De beste presterende index dit jaar is de Amerikaanse techindex Nasdaq, met 33 procent koerswinst. Gezien de sectorvoorkeur, verbaast dat uiteraard niet. Maar ook als je een beetje dieper kijkt, valt op dat slechts enkele spelers buitenproportioneel hun steentje hebben bijgedragen aan de indexwinst, terwijl de sterkste verliezers bijna geen effect hebben gehad op het geheel.

Partner Content