Zwakke transportsector weegt op Sioen

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De koersevolutie van Sioen stelde teleur in 2019. Al bij de tradingupdate over het eerste kwartaal verlaagde de West-Vlaamse onderneming de verwachtingen voor het boekjaar 2019.

Sioen wist zich de jongste jaren nochtans weer in de aandacht van analisten en beleggers te werken met een sterke groei van de omzet. In het boekjaar 2017 steeg die met 30,2 procent, van 363,4 naar 473,1 miljoen euro, dankzij belangrijke overnames. In de Coating-divisie nam het Manifattura Fontana (geosynthetica), Dimension-Polyant (wereldmarktleider in zeildoeken en de grootste overname ooit van Sioen) en James Dewhurst Groep over. Bij de divisie Apparel kwamen Verseidag Ballistic Protection en Ursuit(professionele duikpakken) erbij.

Sioen is actief in technisch textiel. De klemtoon ligt op hoogwaardige technische beschermkledij. Sioen is de enige volledig geïntegreerde speler in zijn sector. Daardoor heeft het de hoogste marges in de sector. Het bedrijf investeert continu in op innovatie en een modern productieapparaat.

Er zijn drie divisies. Coating (spinnen, weven en coaten) leverde in het derde kwartaal 62 procent van de groepsomzet. Chemicals (productie van industriële pasta’s, vernissen en inkten) is goed voor 8 procent, en Apparel (confectie van technische kledij) voor 30 procent.

De belangrijkste deelsegmenten voor de groep zijn de dekzeilen voor vrachtwagens en zeildoek. Sioen is de marktleider in beide. De dekzeilen, goed voor 15 procent van de groepsomzet, maakten evenwel het mindere punt van de tradingupdate uit. De transportsector vertoonde een sterke daling. De Coating-divisie zag de omzet daardoor op vergelijkbare basis met 1,8 procent teruglopen in het derde kwartaal, tot 70,6 miljoen euro. Na negen maanden was er een daling van 1,2 procent.

Een heel ander beeld toonde de divisie Apparel. Daar steeg de omzet in het derde kwartaal met 4,1 procent, naar 38,6 miljoen euro. Sinds het begin van het jaar bedraagt de groei 13 procent. In de eerste jaarhelft won Sioen heel wat aanbestedingen in het brandweersegment, maar die verkopen beginnen te stabiliseren. De kleinere Chemicals-divisie liet een 2,1 procent lagere omzet optekenen in het derde kwartaal: 10,5 miljoen euro.

In de eerste negen maanden bedroeg de groepsomzet 385,7 miljoen euro, 1,9 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar (378,6 miljoen) euro. Er was 2,0 procent organische groei. In de periode juli-september bleef de omzetstijging beperkt tot 0,9 procent, van 119,9 naar 120,9 miljoen euro. Op vergelijkbare basis was er zelfs een nulgroei (tweemaal 119,7 miljoen euro).

De bedrijfskasstroom (ebitda) ging in de eerste jaarhelft met 12 procent achteruit, van 35,6 naar 31,4 miljoen euro. De bedrijfswinst (ebit) daalde zelfs met 21 procent, van 24,5 naar 19,4 miljoen euro. Dat leidde tegen midden 2019 tot een 22,2 procent lagere groepswinst, van 16,7 naar 13,0 miljoen euro.


Conclusie

De koers van Sioen kwam sinds het voorjaar behoorlijk onder druk en de tradingupdate voor het derde kwartaal bevestigde de neergang. De waardering tegen 13,5 keer de verwachte winst 2020 en 8 keer de verwachte verhouding ondernemingswaarde (ev) ten opzichte van de bedrijfskasstroom (ebitda) 2020 is eerder aan de lage kant, gezien de unieke marktpositie van de groep. We verhogen ons advies, waardoor het aandeel in aanmerking komt voor de voorbeeldportefeuille (thema ‘herstel’).


Advies: koopwaardig

Risico: gemiddeld

Rating: 1B

Koers: 21,40 euro

Ticker: SIOE BB

ISIN-code: BE0003743573

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 425 miljoen euro

Verwachte k/w 2019: 14,5

Verwachte k/w 2020: 13,5

Koersverschil 12 maanden: -9%

Koersverschil sinds jaarbegin: -5%

Dividendrendement: 2,9%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content