X-Fab lijdt onder neergang halfgeleidercyclus

. © kitzcorner (iStock)
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De malaise in de autosector, goed voor bijna de helft van de omzet van X-Fab, sijpelt vrij snel door naar de toeleveranciers.

X-Fab is als zogenaamde foundry, die in onderaanneming halfgeleiders en andere componenten produceert, sterk onderhevig aan de economische cyclus. Bovendien is bijna de helft van de omzet gerelateerd aan de autosector, wat het cyclische karakter nog versterkt.

Foundries hebben hoge vaste kosten, waardoor de bezettingsgraad van de machines bepalend is voor de rendabiliteit. X-Fab bezit zes fabrieken: drie in Duitsland, en telkens één in Frankrijk, de Verenigde Staten en Maleisië. Bij een terugval in de economische activiteit zijn onderaannemers vaak het eerste slachtoffer, wat hun bezettingsgraad onder druk zet.

X-Fab presenteerde tegenvallende cijfers over de periode tussen juli en september. De omzet klom op jaarbasis nog met 8 procent naar 151,4 miljoen dollar. Dat cijfer lag wel 3 procent lager dan in het tweede kwartaal en onder de eigen prognose van 154 tot 159 miljoen dollar. Het mindere kwartaalrapport kwam niet helemaal onverwacht. Enkele weken eerder had Melexis, de grootste individuele klant van X-Fab, al een omzetwaarschuwing uitgestuurd. Melexis is ooit ontstaan als een afsplitsing van X-Fab. X-Fab zag de bedrijfswinst (ebit) nog met 12,5 procent toenemen naar 14,4 miljoen dollar, wat het totaal na negen maanden in 2018 op 33,8 miljoen dollar brengt.

X-Fab wil groeien in drie kernmarkten: automobiel, industriële toepassingen en de medische sector. Die leverden in het derde kwartaal twee derde van de groepsomzet. Automobiel, de grootste afdeling, zette met 11 procent de grootste omzetgroei neer, tot 73,9 miljoen dollar. Industriële toepassingen stonden voor 20,2 miljoen dollar (+21%). De activiteiten voor de medische sector krompen met 5 procent naar 6,3 miljoen dollar.

De inkomsten uit prototypes stegen met 10 procent naar 14,1 miljoen dollar. Die activiteit is veelbelovend want prototypes zijn de eerste stap naar nieuwe contracten. Ook de consumentenafdeling groeide, maar de omzet van X-Fab France, het vroegere Altis Semiconductor, daalde met 11 procent. Dat is niet onverwacht, want X-Fab heeft de fabriek omgebouwd om er vanaf 2019 halfgeleiders voor de auto-industrie te kunnen bouwen. Toch ziet het er niet naar uit dat er op korte termijn veel behoefte is aan extra productiecapaciteit.

Het management van X-Fab spreekt over een voorraadcorrectie, maar de omvang van de neerwaartse bijstelling van de prognoses verraadt dat er meer aan de hand is. De malaise in de autosector, goed voor bijna de helft van de omzet, sijpelt vrij snel door naar de toeleveranciers. Autofabrikanten bouwen hun voorraden af door de talrijke onzekerheden op de markt. Handelsconflicten houden de sector gegijzeld en in Europa wegen daar de hetze tegen dieselvoertuigen en de nieuwe uitstoottests op de verkopen.

X-Fab ging tot nog toe uit van een jaaromzet tussen 615 en 655 miljoen dollar. Dat werd verlaagd naar 582 tot 589 miljoen dollar. De nieuwe prognose impliceert dat de omzet in het vierde kwartaal blijft steken tussen 132 en 138 miljoen dollar, tegenover nog 154 miljoen vorig jaar. Eerder had X-Fab een bedrijfswinst tussen 50 en 70 miljoen vooropgesteld. Dat daalde naar 28 tot 32 miljoen dollar. De betekent dat er in het vierde kwartaal een bedrijfsverlies tussen 2 tot 6 miljoen dollar zal zijn. Toch wel een ontnuchtering voor de aandeelhouders na de optimistische prognoses van begin dit jaar. X-Fab had na het tweede kwartaal nog 288 miljoen dollar aan liquiditeiten in kas.


Conclusie


Advies: houden/afwachten

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 5,01 euro

Ticker: XFAB FP

Markt: Euronext Parijs

ISIN-code: BE0974310428

Beurskapitalisatie: 660,4 miljoen euro

K/w 2017: 13

Verwachte k/w 2018: 18,5

Koersverschil 12 maanden: -46%

Koersverschil sinds jaarbegin: -47%

Dividendrendement: –

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content