Wat is er aan de hand met Bolloré?

Vincent Bolloré © BELGAIMAGE
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Ik was toch wel geschrokken toen ik las dat Vincent Bolloré was meegenomen voor ondervraging onder de verdenking van corruptie in Afrika. Is het dan nog wel verstandig aandelen Bolloré aan te houden?

Het is uiteraard ook voor ons schrikken als de CEO en bezieler van Bolloré wordt opgepakt voor ondervraging en wordt beschuldigd van malversaties in Afrika. Meer specifiek plaatst de Franse justitie vraagtekens bij het verwerven van contracten voor containerterminals in Lome (Togo) en Conakry (Guinée). Die zouden verkregen zijn nadat de Bolloré-dochter Havas zou hebben geholpen bij de verkiezing van invloedrijke personen door hun te weinig te factureren voor communicatie-advies in de kiescampagne. De groep ontkent formeel dat er onregelmatigheden zouden zijn gebeurd. Maar aandeelhouders zitten er toch wel mee, want de koers verloor meer dan 6 procent op de dag dat bekend raakte dat Vincent Bolloréeen aantal uren bij de politie had doorgebracht.

Hoe zwaar wegen de feiten? Dat is natuurlijk ook voor ons koffiedik kijken en de uitkomst zullen we ook niet meteen kennen. Intussen zal de zaak natuurlijk geen gunstige invloed hebben op de koersevolutie van Bolloré. De nu 66-jarige Vincent Bolloré nam in 1981 de fakkel bij Bolloré over. Hij wist te imponeren met de uitbouw van Bolloré Logistics en dan vooral Bolloré Africa Logistics,het grootste logistieke netwerk van Afrika met onder meer achttien havenconcessies.

De jongste jaren nam de dominantie in de cijfers van de portefeuillemaatschappij echter heel snel af. Vorig jaar werd nogal nadrukkelijk gedomineerd door het feit dat mediabedrijf Vivendi de 60 procentparticipatie van Bolloré in Havas heeft overgekocht tegen 9,43 euro per aandeel, of een deal ter waarde van 2,32 miljard euro (inclusief dividenduitkering zelfs 2,36 miljard euro). Die operatie werd afgerond op 3 juli. Een andere, grote boekhoudkundige verandering in 2017 is de volledige consolidatie van Vivendi. Die heeft een gigantische impact op de jaarresultaten. Topman Vincent Bolloréwil voor hij met pensioen gaat (in principe op 17 februari 2022, op de dag dat Bollore Group haar 200ste verjaardag viert) nog één kunststukje uithalen: een mediagigant dicht bij huis creëren, en dat is Vivendi. De Franse mediagroep heeft zeker potentieel, maar we waren toch eerder fan van de ‘Afrika-play’.

We denken dat we Bolloré rond de jaarwisseling 2016-2017 dicht bij de bodemkoers hebben weten op te pikken. De mogelijke corruptiezaak zorgt voor twijfel en dat is voor een aandeelhouder nooit een goede zaak. Op korte termijn is er mogelijk wel wat koerspotentieel, indien beslist wordt Vivendi-dochter Universal Music Group (UMG) naar de beurs te brengen. Nog voor de beschuldigingen van corruptie stond het advies al op ‘houden/afwachten’ (rating 2B). Gezien andere kansen verkopen we geleidelijk aan onze positie uit de voorbeeldportefeuille.

Partner Content