Wat is een aandelentracker?
Een exchange traded fund (ETF) of beursgenoteerd fonds kan de prestaties nabootsen van allerlei beleggingsactiva: van grondstoffen tot obligaties, maar dus ook van aandelen of aandelenindexen.
Verwacht nettorendement
Aandelen hebben in het verleden, en over voldoende lange periodes beschouwd, meer opgebracht dan obligaties. Alleen wisselen slechte en goede beursjaren elkaar af, met grote verschillen in rendement als gevolg. Over een periode van vijf jaar durven we een gemiddeld jaarlijks rendement van 7 procent netto voorspellen.
Karakteristieken
Een tracker of ETF is een fonds dat de prestatie van een korf activa schaduwt, bijvoorbeeld een beursindex. Het rendement is niet 100 procent hetzelfde als dat van de index. Hoe groot de afwijking is, hangt onder meer af van hoe vlot de activa verhandelen en hoe de beheerder bijvoorbeeld dividenden herinvesteert. Trackers worden, net als aandelen, verhandeld op de beurs. Met één muisklik kunnen beleggers zo een gespreide portefeuille van aandelen en/of obligaties kopen. In de Verenigde Staten bezitten ETF’s ongeveer 13 procent van alle uitstaande aandelen en 2,6 procent van alle obligaties, in Europa is dat respectievelijk 8,5 en 1,8 procent en in Zuid-Oost-Azië respectievelijk 4,4 procent en 0,4 procent.
2023
The Magnificent Seven ofwel de Amerikaanse technologiereuzen Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Tesla, Meta Platforms en Nvidia domineren niet alleen de S&P500-index. Ze hebben samen een gewicht van 28 procent in die Amerikaanse beursindex. Die zeven reuzen zijn samen ook goed voor 19 procent van de MSCI World-index. Wie met een tracker op de MSCI World de wereldbeurzen denkt te bespelen, investeert een heel groot deel van zijn geld in die zeven magnifieke Amerikaanse mastodonten. Almaar meer mensen beleggen in indexen in plaats van in specifieke aandelen via ETF’s. Het ETF-beleggen creëert een aanzuigeffect naar de grootste en meest liquide aandelen.
Bescherming
Een tracker hoeft niet per se de activa te kopen waarvan hij het rendement repliceert. De beheerders van synthetische trackers sluiten een ruilcontract af met een derde partij, een bank, die het rendement levert in ruil voor een vergoeding. Daardoor loopt de belegger een extra risico: het tegenpartijrisico. De partijen storten wel een onderpand op een rekening van een onafhankelijke partij, om dat gevaar te beperken. Om tegenpartijrisico te vermijden, kopen beleggers best fysieke trackers die wel de activa kopen die ze volgen.
Kosten
U koopt trackers net als aandelen op de beurs. De transactiekosten van trackers en aandelen zijn dus doorgaans gelijk. Er zijn geen instapkosten en de beheerskosten zijn een pak lager dan die van klassieke beleggingsfondsen. De kosten van obligatietrackers en andere trackers met minder liquide activa kunnen iets hoger oplopen.
Fiscaliteit
Op elke aan- en verkoop van een tracker is beursbelasting verschuldigd. Voor ETF’s die niet geregistreerd zijn in België, maar wel in de Europese Economische Ruimte (EER), bedraagt het tarief 0,12 procent, met een plafond van 1.300 euro per transactie. Voor ETF’s die geregistreerd zijn in België, is er een verschil in tarief tussen ETF’s met een dividenduitkering (0,12%) en zonder dividenduitkering (1,32%, met een plafond van 4.000 euro). Voor ETF’s die noch in België, noch in de EER geregistreerd zijn, betalen beleggers 0,35 procent beursbelasting, met een plafond van 1.600 euro. De meerwaarde op een tracker is belastingvrij, tenzij 10 procent of meer van de beleggingen bestaat uit obligaties of andere activa die de fiscus onder schuld klasseert. In dat geval gaat 30 procent roerende voorheffing af van de meerwaarde van het vastrentend deel.
Duurzaam of niet?
Amundi, Arkea, BNP Paribas, Candriam, LGIM Managers (Europe), Lyxor, Invesco, iShares (BlackRock), HSBC en DWS hebben voor een of meer trackers het Towards Sustainability-label gekregen. Bij de fysieke replicatie van een index wordt gekeken naar de samenstelling van de index. Bij de synthetische replicatie wordt ook gekeken of de samenstelling van het onderpand duurzaam is. In het eerste geval investeert de tracker ook echt in de indexleden, in het tweede geval niet.
Beleggen in 2024
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier