Voorspelbaarheid van KBC is uitstekend, niet saai
Het is de jongste jaren haast een constante. KBC profileert zich als een Europese topbank door haast continu resultaten te presenteren die in lijn liggen met de analistenverwachtingen. Ook voor het derde trimester was dat de meest gehoorde commentaar. De Belgische grootbank leverde het cijfermateriaal af dat werd verwacht.
In veel andere sectoren zou men spreken van een ‘saai’, want te voorspelbaar bedrijf. Maar wie de Europese bankensector de jongste jaren heeft gevolgd, weet dat banken die met nieuws of resultaten ‘verrasten’ dat meestal op negatieve wijze deden. In die context is de voorspelbaarheid van de KBC-resultaten uitstekend nieuws voor de aandeelhouders. Saai is in dit geval top.
Dat de zaken niet geweldig florissant evolueren, leidt in de sector al enige tijd tot een grote waakzaamheid voor de kostenevolutie. Op dat vlak scoort KBC in het derde trimester opnieuw uitstekend. In september haalde KBC nog het nieuws door aan te kondigen in een periode van drie jaar het personeelsbestand van 1400 eenheden te zullen verminderen.
KBC is een sterk geïntegreerde bank-verzekeraar met een stevig uitgebouwde afdeling vermogensbeheer (‘fondsenfabriek’). KBC heeft een sterke marktpositie in België, maar ook in Tsjechië. België was in de eerste negen maanden goed voor ruim de helft (52%) van het nettoresultaat en het Centraal-Europses land voor een derde (32,5%).
Een belangrijke reden waarom de sector niet bepaald de wind in de zeilen heeft, is de krimpende rentemarge als gevolg van onder meer de ‘strafrente’ die de ECB oplegt voor het bewaren van de overtollige cash van de banken. Op dat vlak heeft KBC de terugval wel meer onder controle. De netto rente-inkomsten bedroegen in het derde kwartaal 1,174 miljard euro, te vergelijken met 1,132 miljard euro in het tweede trimester en 1,166 miljard euro in hetzelfde kwartaal vorig boekjaar. Dat is in deze materie relatief gezien een vooruitgang. Het cijfer lag ook 2 procent boven de analistenconsensus. Het nettoresultaat kwam uit op 612 miljoen euro (1,44 euro per aandeel), ruim 1 procent boven de gemiddelde analistenschatting. Dat moet worden vergeleken met 621 miljoen euro in het tweede trimester, maar ook met 701 miljoen euro in het derde kwartaal van 2018. Het verschil zat in het trading- en reëlewaarderesultaat, door onder meer zwakke dealingroominkomsten. Na negen maanden zit de winst per aandeel op 4,19 euro versus 4,54 euro voor de eerste drie trimester van vorig jaar.
Naast een rechtstreekse belegging in KBC kan u ook onrechtstreeks via KBC Ancora beleggen. KBC Ancora is nog een typisch Belgische ‘monoholding’. Ze heeft alleen maar aandelen van één maatschappij, in dit geval KBC, in portefeuille. De inkomsten bestaan uit de dividenden die de dochter uitkeert. De taak van de monoholding is de controle of verankering van de dochtermaatschappij te verzekeren. KBC Ancora, dat 18,6 procent van de KBC-aandelen in handen heeft, zorgt maar voor een deel van de verankering van de Belgische grootbank.
Conclusie
Tegenover de sectorgenoten in de Europese banksector is het KBC-aandeel ‘duur’, tegen 1,5 keer de boekwaarde en 11,5 keer de verwachte winst voor dit jaar. Dat moet worden vergeleken met een Europees gemiddelde voor de banksector van 0,85 keer de boekwaarde en 9,5 keer de verwachte winst. Maar we krijgen er een superieure kwaliteit en stabiliteit voor in de plaats. We kunnen wel de waardering drukken door de onrechtstreekse belegging in KBC Ancora. We kopen KBC dan momenteel met een korting van 27 procent. Na de forse recente klim zouden we wachten op een tussentijdse correctie om het bankaandeel op te pikken.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 66,74 euro
Ticker: KBC BB
ISIN-code: BE0003565737
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 27,8 miljard euro
K/w 2018: 11,5
Verwachte k/w 2019: 11,5
Koersverschil 12 maanden: +16%
Koersverschil sinds jaarbegin: +18%
Dividendrendement: 5,2%
Aandelen België
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier