Voorraadcorrectie Melexis nog niet voorbij
De kwartaalcijfers van Melexis bevestigden dat de voorraadcorrectie nog niet voorbij is.
Het rapport van zusterbedrijf X-Fab had een dag voor de publicatie van de kwartaalcijfers van Melexis al weinig goeds voorspeld. Het autosegment van dat chipbedrijf, dat Melexis als grootste klant heeft, zag zijn omzet met ruim een vijfde terugvallen. De kwartaalcijfers van Melexis bevestigden dat de voorraadcorrectie nog niet voorbij is.
De groepsomzet daalde op jaarbasis met 15 procent naar 120 miljoen euro. Als dollarverdiener had de evolutie van de euro-dollarwisselkoers een gunstige impact van 3 procent op jaarbasis. Tegenover het eerste kwartaal was er een lichte vooruitgang met 3 procent.
Het cijfer lag in lijn met de verwachtingen, maar het was wel het tweede kwartaal op rij met een omzetdaling, wat vrij uitzonderlijk is voor Melexis. Na de eerste jaarhelft ligt de omzet 16 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De talrijke economisch en geopolitieke onzekerheden hebben ook hun weerslag op het orderboek van Melexis. Dat maakt dat voorspellingen moeilijk. Melexis denkt wel dat de voorraden bij zijn klanten nu lager liggen dan bij de start van 2019.
De concurrent en sectorgenoot Infineon drukte een dag later de hoop op een snel herstel de kop in. Infineon, dat ook al zijn jaarprognoses neerwaarts bijstelde, ziet de markt op zijn vroegst in 2020 opnieuw aantrekken. Daarvoor moet de strategisch belangrijke Chinese automarkt opnieuw groeien en dat is nog niet het geval.
Melexis verwacht dat de omzet over 2019 lager zal liggen dan die van vorig jaar. Het zou de eerste omzetdaling op jaarbasis zijn sinds 2009, wat aangeeft dat de omvang van de cyclische achteruitgang groter is dan aanvankelijk gedacht. Ook de winstgevendheid ging achteruit. De brutowinst daalde met bijna een kwart naar 49,8 miljoen euro. Dankzij een doorgedreven focus op de kosten bleef de daling van de brutomarge (41,4% tegenover 46,4% een jaar eerder) nog binnen de perken. De operationele (ebit)-marge bleef met 15,4 procent wel achter op de consensusverwachting (17%). Netto bleef 15,6 miljoen euro over of 0,39 euro per aandeel. Dat was een jaar eerder nog 0,7 euro.
Na de eerste jaarhelft ligt de omzet 16 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook de brutomarge (40,8%), de ebit-marge (14,4%) en de nettowinst (0,79 euro per aandeel) gaan achteruit. Voor het lopende derde kwartaal verwacht Melexis omzet- en winstcijfers in lijn met de pas afgesloten verslagperiode. Dat betekent een omzet tussen 117 en 123 miljoen euro, een brutomarge van 41 procent en een ebit-marge van 15 procent.
Er is ook goed nieuws. De trend naar een groeiend aantal halfgeleiders in wagens zet door. Ook de nieuwe uitstootnormen, die binnenkort van kracht worden in India en China, zijn in principe gunstig voor Melexis. Een aantal Chinese regio’s en steden besliste zelfs de nieuwe norm vervroegd in te voeren.
De cashpositie daalde naar 31,3 miljoen euro, tegenover nog 39,5 miljoen aan het einde van het eerste kwartaal. De langetermijnschuld van Melexis bedraagt 62 miljoen euro. De voorraad weerspiegelt de lagere verkopen. De waarde van de voorraden steeg in het tweede kwartaal naar 129 miljoen euro, tegenover nog 120,5 miljoen eind 2018. Melexis legde het tussentijdse dividend vast op 1,3 euro per aandeel. Dat wordt eind oktober uitgekeerd.
Conclusie
De markt wist niet goed hoe te reageren op de kwartaalresultaten, waardoor het aandeel alle richtingen uit schoot. Beleggers hebben het wel vaker moeilijk afscheid te nemen van een aandeel dat lange tijd een beurslieveling was. De waardering van Melexis blijft onverminderd hoog. Los van de sterke marktpositie en de financiële gezondheid van het bedrijf menen we dat er nog gunstigere instapmomenten komen. We houden het aandeel in de gaten de komende weken/maanden.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 55,8 euro
Ticker: MELE BB
ISIN-code: BE0165385973
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 2,25 miljard euro
K/w 2018: 26
Verwachte k/w 2019: 33
Koersverschil 12 maanden: -25%
Koersverschil sinds jaarbegin: +9%
Dividendrendement: 3,9%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier