Verdrijf het Roundup-spook bij Bayer

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De koers van Bayer is zwaar gezakt, maar we geloven dat het herstel nadert. We gaan à la hausse.

Bayer heeft veel moeite gehad om Monsanto in te lijven. Het heeft ook veel geld gekost: 65,7 miljard dollar. De Duitse lifesciencesgroep verteert de enorme overname van Monsanto bijzonder slecht. Met een koersdaling van meer dan 40 procent sinds begin dit jaar, is het aandeel het meest gezakte in de Eurostoxx50-index. Het lijkt toch stilaan overdreven en er is de eerstvolgende maanden ruimte om een herstelbeweging in te zetten. Maar dan moet wel het Roundup-spook verdwijnen.

In augustus besloot een jury in Californië dat de Roundup-producent Monsanto 289 miljoen dollar moet betalen omdat de onkruidverdelger kanker zou hebben veroorzaakt bij de tuinman Dewayne Johnson. Dat is bijzonder verontrustend. Er lopen nog meer dan 8700 vergelijkbare claims. Onlangs oordeelde een rechter wel dat de advocaten van Johnson geen “duidelijk en overtuigend bewijs van kwaadwilligheid of onderdrukking door Monsanto geleverd hebben”. We gaan er dan ook vanuit dat er tijdelijk herstelkansen liggen en gaan à la hausse.


Geschreven put

Schrijf de put Bayer maart ’19 met uitoefenprijs 64 euro @ 4,07 euro

Een eerste haussestrategie is puts te schrijven, bijvoorbeeld de put maart 64 euro. Met dat contract halen we zonder investering direct 4,07 euro binnen. We hebben ons wel tot maart 2019 verbonden om, per geschreven put, 100 aandelen Bayer aan te kopen tegen 64 euro. Maar als ons inzicht correct is en de aandelenkoers van Bayer begint te herstellen, zal dat niet nodig zijn. De tijd speelt in ons voordeel. De premie bevat alleen tijdswaarde en die verdwijnt als de tijd vordert. Bij een koersdaling moeten we de stukken kopen. We betalen dan 64 euro verminderd met de premie van 4,07 euro. Dat maakt dus 59,93 euro. Het is zes jaar geleden dat de koers nog onder die barrière rond 60 euro gezakt is. Daar ligt dus een stugge steun onder de koers.


Gekochte call

Koop de call Bayer juni ’19 met uitoefenprijs 66 euro @ 3,86 euro

Met dat contract gaan we voor een compromisloze strategie. De aandelenkoers moet slechts een beetje stijgen en komt dan in the money. We hebben nu dus slechts tijdswaarde gekocht en die heeft ons 3,86 euro gekost. Dat is niet weinig, maar de optie loopt wel tot 21 juni 2019. Nog meer dan een half jaar. Tegen dan moet het koersherstel duidelijk aanwezig zijn. Naar onze mening zal dat het geval zijn, tenzij de schadeclaims echt beginnen binnen te vallen of, erger, worden toegekend. Dan moeten we het geweer van schouder veranderen. Dat kan door een calloptie met lagere uitoefenprijs te schrijven. Daar komen we dan ten gepasten tijde op terug.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content