Van den Velde groeit niet meer

© Van de Velde

De koers van het aandeel van Van de Velde weerspiegelt nog altijd te veel de groei van vroeger en nog onvoldoende de moeilijke periode waar de lingerieproducent doorheen moet.

De aandeelhouders van Van de Velde hebben een moeilijke eerste jaarhelft achter de rug, waarin ze de waarde van hun aandelen met een kwart zagen terugvallen. Van een top net onder 70 euro eind vorig jaar is de koers gezakt tot onder 50 euro. Het begon al mis te lopen met de jaarcijfers van 2016. De gebruikelijke omzetgroei bleef uit. De groepsomzet daalde met 1,1 procent, de vergelijkbare omzet bleef stabiel op 206,8 miljoen euro. In de groothandelsactiviteit was de omzettoename (+4,4%) er nog wel, maar in de retailactiviteit was er een serieus verval (-15,6%). Opnieuw waren de Amerikaanse retailactiviteiten (nog tien winkels) de grote boosdoener, met een 20,2 procent lagere omzet. Maar voorlopig trekt de lingerieproducent uit Schellebelle nog geen streep onder het mislukte Amerikaanse avontuur.

De groepswinst maakte een duik van 18,1 procent tot 33,6 miljoen euro, deels door een gestegen belastingfactuur met 6,2 miljoen euro. De koers kreeg in april een verdere knauw, toen uit de tradingupdate bleek dat de omzet ook dit jaar niet zal stijgen en de bedrijfskasstroom (ebitda) zal dalen door versnelde investeringen om de toekomstige groei te ondersteunen. Van de Velde heeft de opmars van e-commerce, ook in lingerie, duidelijk onderschat.

Aandeelhouders kijken dan ook nagelbijtend uit naar de publicatie van de omzetcijfers over het eerste semester op 7 juli. Een daling zal niet in goede aarde vallen. Maar 31 augustus wordt nog belangrijker, want dan verschijnen de halfjaarresultaten. Dan zullen we weten hoeveel er wordt geïnvesteerd om onder meer de e-commerce op peil te brengen. Die resultaten zullen cruciaal zijn om te weten of er dit jaar nog een koersherstel mogelijk is, na het duidelijk zwakke eerste semester, of dat de koers nog enige tijd onder 50 euro blijft kwakkelen.


Conclusie

We hebben al enige tijd een verkoopadvies (rating 3A) voor Van de Velde, omdat de waardering (21,5 keer de verwachte winst voor 2017 en bijna 12 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde en de bedrijfskasstroom) nog iets te veel aansluit bij het groeiverhaal van vroeger, en onvoldoende bij de moeilijke periode waar de lingerieproducent doorheen moet.

Munt: euro

Markt: Euronext Brussel

Beurskapitalisatie: 651 miljoen euro

K/w 2016: 19,5

Verwachte k/w 2017: 21,5

Koersverschil 12 maanden: -14%

Koersverschil sinds jaarbegin: -26%

Dividendrendement: 7,1%

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content