Uitzonderlijke omzet- en winstkrimp bij Telenet

© belga
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Telenet is het grootste slachtoffer van de groei van Orange. Het plant extra investeringen om vanaf 2020 weer te groeien.

In tegenstelling tot bij Orange Belgium verliep de presentatie van de kwartaal- en jaarcijfers van Telenet niet in een optimistische sfeer. Telenet zag vorig jaar heel wat televisie- en internetklanten overstappen naar Orange, terwijl de groei in de mobiele tak onder de verwachtingen bleef. Op korte termijn is er geen beterschap in zicht.

In het vierde kwartaal kreeg Telenet er 9000 mobiele abonnees bij, terwijl op een toename met 15.000 werd gerekend. Bij breedbandinternet en digitale televisie stapten respectievelijk 9000 en 18.000 klanten over naar de concurrentie. De impact bleef relatief beperkt met een omzetdaling van 0,8 procent naar 642,3 miljoen euro. De brutobedrijfswinst klom zelfs ruim 11 procent hoger naar 333,1 miljoen euro. Die stijging kwam er door lagere marketinguitgaven, maar vooral doordat Telenet niet langer huurgeld moest betalen voor het gebruik van het Orange-netwerk.

Over heel 2018 zag Telenet bijna 48.000 tv-klanten en 163.000 internetklanten verdwijnen. Dankzij de overname van de dienstenleverancier Nextel en SFR Belux klom de jaaromzet naar 2,54 miljard euro. Organisch was er een daling met 1 procent.

Telenet voorspelt voor het eerst sinds de beursgang een winstdaling voor 2019. Dat is geen verrassing, maar de omvang ervan is wel groter dan verwacht. De omzet zal met 2,5 procent afnemen. Ook de ebitda zal 1 tot 2 procent lager uitkomen. De consensus ging uit van een kleinere omzetdaling (-1,3%) en een afname van de ebitda met slechts 0,5 procent.

Ongeveer 365.000 klanten van Medialaan (Jim Mobile en Mobile Vikings) stappen over naar het netwerk van Orange. Dat was een voorwaarde van de mededingingsautoriteit bij de overname van Base. Het klantenverloop nam vorig jaar overal toe maar was bijzonder hoog bij SFR Belux. Door de ondermaatse netwerkkwaliteit stapten veel gebruikers over naar de concurrentie. Telenet maakt zich sterk dat de uitstroom nu gestopt is. Met een beter netwerk en goedkope tarieven probeert men een deel van de overstappers terug te lokken.

Telenet plant extra investeringen om in 2020 weer met groei aan te knopen. Dit jaar wordt een nieuwe decoder gelanceerd en komen er nieuwe abonnementsformules. Een eerste werd al bekendgemaakt. Met de Yugo-formule kun je tv kijken via een smartphone-applicatie.

De operationele kasstroom zal dit jaar met 16 tot 18 procent toenemen. Het uitstel van 5G zal voor lagere kapitaaluitgaven zorgen. De prognose voor de vrije kasstroom bedraagt 380 tot 400 miljoen euro. Het middelpunt van die vork ligt onder de consensusverwachting van 398 miljoen euro en ook onder het niveau van vorig jaar (422 miljoen euro). De nettoschuld liep na de dividenduitkering op naar 5,57 miljard euro of 4,3 keer de ebitda. Voor de aandeleninkoop (300 miljoen euro) werd vorig jaar al 228,5 miljoen euro gespendeerd. De rest wordt in de eerste jaarhelft besteed. Het is de bedoeling dat programma uit te breiden. Telenet wil de toestemming vragen om de komende vijf jaar tot 20 procent van de eigen aandelen in te kopen. Het wil ook weer een regulier dividend invoeren.


Conclusie

Telenet is het grootste slachtoffer van de groei van Orange. Na het minder goede vierde kwartaal en de tegenvallende vooruitzichten voor 2019 werd het aandeel flink afgestraft. Pas vanaf 2020 kunnen nieuwe producten en diensten weer voor groei zorgen. Telenet blijft wel vrij hoge kasstromen genereren. Het vooruitzicht op een regulier dividend en de aandeleninkoop moeten voor steun zorgen. We sluiten ook een nieuw bod van de moederholding Liberty niet uit. Afwachten.


Advies: afwachten/houden

Risico: gemiddeld

Rating: 2B

Koers: 39,28 euro

Markt: Euronext Brussel

ISIN-code: BE0003826436

Ticker: TNET BB

Beurskapitalisatie: 4,6 miljard euro

K/w 2018: 18

Verwachte k/w 2019: 13,5

Koersverschil 12 maanden: -21%

Koersverschil sinds jaarbegin: +3%

Dividendrendement:

Partner Content