Turkse crisis bezorgt Deceuninck nettoverlies
Natuurlijk staan de halfjaarcijfers 2019 in het teken staan van de labiele situatie in Turkije. De crisis, die er midden vorig jaar uitbrak, woog al op de omzet van de tweede helft van 2018. In de eerste helft van 2019 was de impact nog een pak groter, en voor de tweede jaarhelft wordt hetzelfde verwacht.
De West-Vlaamse producent van pvc raamprofielen heeft een Turkse dochtermaatschappij (95,9% Deceuninck), Ege Profil Ticaret ve Sanayi AS, met beursnotering in Istanbul. De economische en politieke ontwikkelingen in het land hebben geleid tot een recessie, met zware gevolgen voor de bouwsector. Het aantal bouwvergunningen verschrompelde en de volumes in ramen zouden in het eerste halfjaar halveren. Deceuninck zag de volumes met 36,5 procent terugvallen. Deceuninck wint dus marktaandeel, maar vrolijk word je er niet van.
Topman en referentie-aandeelhouder Francis Van Eeckhout is dan ook niet gelukkig met de halfjaarresultaten. Ook al omdat Noord-Amerika een tegenvaller werd. Hij bleef wel hameren op het enorme potentieel van Turkije op de lange termijn en de troeven voor de exportmarkten. Van Eeckhout heeft de voorbije maanden zijn positie nog versterkt. Hij bezit nu via de vennootschappen Gramoen Holveafgerond 29 procent van de Deceuninck-aandelen.
De koers dook weer richting het dieptepunt van eind 2018 omdat er over het eerste halfjaar een nettoverlies van 1,2 miljoen euro bleek te zijn. De omzet zakte met 8,5 procent, van 341,5 naar 312,5 miljoen euro. Dat leidde tot een terugval van de vergelijkbare (zonder rekening te houden met het effect van IFRS-16 boekhoudaanpassing voor leasingcontracten) bedrijfskasstroom (ebitda) met 30,7 procent, tot 25,3 miljoen euro. Dat houdt een verzwakking van de ebitda-marge van 10,7 naar 8,3 procent in voor de eerste helft van 2019.
De Turkse activiteiten vertegenwoordigden vorig jaar zowat 30 procent van de groepsomzet. Daar zit het overgrote deel van het omzetverlies: 30,4 miljoen euro voor Turkije en de opkomende markten, ondanks 20 procent groei in die emerging markets. Maar hun gewicht is nog te klein om de Turkse duik op te vangen. In Noord-Amerika daalde de omzet met 3 miljoen euro door het verlies van een belangrijke klant en een harde winter. Europa (samenvoeging van West-Europa met Centraal- en Oost-Europa tot één businessunit) hield stand (+0,3 miljoen omzet).
Turkije en de opkomende markten (-11,8 miljoen euro) zijn ook volledig verantwoordelijk voor de terugval van de ebitda (-11,2 miljoen euro) op groepsniveau. Maar ook Noord-Amerika stelt teleur met een daling van 3,1 miljoen euro, terwijl Europa uitblinkt (+2,8 miljoen) dankzij de rationalisaties richting één merk en veel minder productieplatformen. De recyclagefabriek in Diksmuide drijft geleidelijk aan de productie op. Voorlopig draait ze op 30 à 40 procent van de capaciteit. Maar het helpt al de marges te verbeteren.
Van Eeckhout heeft de lat voor de rebitda-marge op de langere termijn op 15 procent gelegd. Die uitgesproken ambitie zal hem nog enige tijd blijven achtervolgen, want al zeker voor dit jaar is dat een onbereikbare droom. De ambitie is de komende jaren de winstgevendheid op te krikken. Er wordt veel gezaaid, maar het zal nog enige tijd duren voor Deceuninck volop kan oogsten.
Conclusie
Het aandeel is terug naar af en verrekent niet het winstpotentieel en het sterke management, tegen amper de boekwaarde (1,85 euro per aandeel) en tegen een verwachte verhouding ev (ondernemingswaarde)/ebitda (bedrijfskasstroom) in de buurt van 7 voor 2019. Zo goedkoop was het aandeel de jongste jaren nooit. We zijn klaar om de positie in de voorbeeldportefeuille te verdubbelen. Rond 1,80 euro lijkt zich een bodem te vormen.
Advies: koopwaardig
Risico: gemiddeld
Rating: 1B
Koers: 1,88 euro
Ticker: DECB BB
ISIN-code: BE0003789063
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 257 miljoen euro
K/w 2018: 18
Verwachte k/w 2019: –
Koersverschil 12 maanden: -16%
Koersverschil sinds jaarbegin: -2%
Dividendrendement: 1,6%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier