Trump verpest het feestje van Bekaert
Het glas is halfvol omdat het bedrijf zijn huiswerk maakt, maar het glas is halfleeg omdat de mondiale vertraging van de industrie nog lang op de resultaten zal wegen.
Bekaert boekt vooruitgang met zijn huiswerk, maar dat levert nog geen schitterend rapport. De externe omstandigheden blijven lastig. De stijging van de onderliggende bedrijfswinst in de eerste helft van dit jaar met 14 procent is bijna integraal te danken aan een efficiëntere werking en een betere kostencontrole. Aan het eigen huiswerk dus, dat nog lang niet af is. Maar de omgevingsfactoren gaven nog niet thuis. De bedrijfswinst kreeg geen duwtje, noch van hogere verkoopvolumes, noch van hogere verkoopprijzen. Bekaert slaagde er wel in de marge tussen grondstofprijzen en eindprijzen beter te verdedigen, ondanks de overcapaciteit op een aantal deelmarkten.
Beterschap wordt niet meteen verwacht. De industrie vindt wereldwijd geen tweede adem zolang de aanslepende handelsconflicten de benen afsnijden. Ook Bekaert houdt daarom meer dan een slag om de arm en verwacht voor de nabije toekomst geen herstel op verschillende afzetmarkten. Aanvankelijk verteerde de beurskoers die relatief sombere vooruitzichten slecht, om daarna te herstellen. Topman Matthew Taylor verduidelijkte op de persbriefing dat de vooruitzichten eerder voorzichtigheid dan pessimisme weerspiegelen. “Veel bedrijven blijven voorzichtig in hun investeringsbeleid. De industrie leeft van tweet naar tweet (van de Amerikaanse president Donald Trump, nvdr).” De conjuncturele hemel moet deels opklaren als Bekaert de beoogde marge van 7 procent wil halen op het niveau van de onderliggende bedrijfswinst. Nu blijft die marge steken op 5,7 procent.
Een blik op de meer gedetailleerde resultaten levert enkele interessante inzichten op. Vanaf dit jaar rapporteert Bekaert niet langer geografisch maar volgens businesssegment. Rubberversterking (de bandenmarkt) is met ruim 40 procent van de omzet de grootste en ook de meest winstgevende activiteit van Bekaert. Een omzetstijging van 7 procent vertaalde zich in een stijging van de bedrijfswinst met 12 procent, vooral dankzij een aantrekkende winstgevendheid in Azië. Bekaert zag wel een vertraging van de bandenmarkt aan het einde van het tweede kwartaal en is behoedzaam voor de effecten van een krimpende automobielmarkt.
Het segment van de staaldraadtoepassingen presteerde slechter. De omzet daalde licht en de bedrijfswinst plofte zelfs 28 procent lager, omdat de industriële en landbouwmarkten in Noord- en Zuid-Amerika en Europa niet thuis gaven. Bekaert verwacht voorlopig geen herstel.
Ook de specialty business kampte met een lichte omzetdaling, maar de bedrijfswinst steeg met ruim een derde dankzij een sterke vraag naar de bouwproducten en een kleiner verlies in de zaagdraadbusiness. Bekaert gooit de handdoek niet in de ring omdat het geen geld meer verliest in China. De volgende stap is opnieuw winst te boeken met zaagdraad door de volumes op te trekken.
Bij de kabelproductie BBRG ten slotte ligt de focus op een herstel van de rendabiliteit en een verstandiger prijsbeleid. Het neveneffect is een ingecalculeerde daling van de omzet, maar die strategie zorgt voor een stijging van de bedrijfswinst. Het management zegt dat het herstel van BBRG nog maar begonnen is. Als de vraag herstelt, kan BBRG een nieuwe winstmotor worden.
Conclusie
Het glas is halfvol omdat het bedrijf zijn huiswerk maakt, maar het glas is halfleeg omdat de mondiale vertraging van de industrie nog lang op de resultaten zal wegen. Die tweespalt wordt gereflecteerd in een sobere waardering met een koers-winstverhouding van 13 en een ondernemingswaarde van 6 keer de bedrijfscashflow. Het advies blijft houden.
Advies: houden
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Koers: 25,5 euro
Ticker: BEK BB
ISIN-code: BE0974258874
Markt: Euronext Brussel
Beurskapitalisatie: 1,44 miljard euro
K/w 2018: 14
Verwachte k/w 2019: 13
Koersverschil 12 maanden: +6%
Koersverschil sinds jaarbegin: +25%
Dividendrendement: 2,6%
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier